Dagen films op PSP lijken geteld

Volgens het filmdagblad The Hollywood Reporter zijn de dagen van de PSP als medium om films te kijken geteld, en dat slechts een jaar na het uitbrengen van de de handheld van Sony in de V.S.

Teleurstellende verkopen zorgen er namelijk voor dat er nauwelijks meer nieuwe films op het Universal Media Disc (UMD) formaat worden uitgebracht. Zo zijn de grote filmstudio’s Universal en Paramount inmiddels helemaal gestopt met het uitbrengen van speelfilms op UMD-schijfjes. Andere studio’s zijn van plan het aantal releases drastisch terug te brengen.

En het zijn niet alleen de filmstudio’s, winkeliers reserveren steeds minder ruimte voor UMD-films. Een van de grootste winkelketens in de V.S., Wal-Mart, zal de films zelf helemaal uit het assortiment halen.

Oorzaken van de tegenvallende verkopen zijn divers: zo wordt de introductie van de iPod Video genoemd en het feit dat de PSP toch vooral als gameconsole wordt gezien. Ook wordt de oorzaak gezocht in illegaal kopiëren; het is immers vrij eenvoudig om DVD’s over te zetten naar een memorystick en de films op deze manier te bekijken.

Sony Computer Entertainment hoopt toch het UMD-formaat te redden door te onderzoeken of het mogelijk is om de PSP op TV’s aan te sluiten zodat films op deze manier bekeken kunnen worden. Maar of mensen op zo’n vervanger van een DVD-speler zitten te wachten is de vraag.