'Hardcore gamers vertonen junkgedrag'

Een nieuwe studie van de Charité University Medicine Berlin stelt dat hardcore gamers zich gedragen als drugsverslaafden. Zij zouden gelijkwaardig 'geleerde' patronen van verslaving vertonen.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Sabine Grüsser, werden de gewoonten van vijftien normale gamers vergeleken met die van vijftien zware gamers, waarbij beide groepen een serie van afbeeldingen te zien kregen op hun scherm om ze te herinneren aan dagelijkse activiteiten.

Beide groepen toonden weinig respons op deze afbeeldingen, maar toen de diehard gamers screenshots van populaire games te zien kregen, reageerden zij met een junkie-achtig gedrag, aldus een artikel in The New Scientists. De zware gamers vertoonden ook significante bewegingen van de oogspieren in vergelijking met de casual gamers. Dit is iets wat vaak bij junks ook erg opvalt.

Grüsser gelooft dat zware gamers een shot van dopamine (een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij beweging en emoties) krijgen van het zware gamen. "Het is het zelfde mechanisme als bij alle verslaafden", aldus Grüsser.

Op zich een interessante theorie, maar het onderzoek van Grüsser is gebaseerd op op een erg kleine groep testpersonen en nauwelijks afdoende. Waarschijnlijk is het vooralsnog beter een potje flink te gaan schieten dan een spuit in je arm te zetten.