Scholiere schrijft medisch artikel over PlayStation-duim

Een scholiere uit Durban heeft een indruk achter gelaten in de medische wereld door de jongste persoon te zijn die ooit een artikel gepubliceerd heeft in het internationaal gerespecteerde South African Medical Journal.

De bijdrage van het dertienjarige meisje Safura Abdool Karim was een onderzoek naar de PlayStation-duim onder 120 van haar klasgenoten, dat zij oorspronkelijk deed als een project voor de wetenschapsdag van haar school.

De PlayStation-duim is een vorm van RSI (repetitive strain injury) die kan ontstaan door vele uren gamen en kan merkbaar zijn door pijn of blaren op de duim. Andere symptomen zijn stijfheid, een zwelling, gevoelloosheid en tinteling in de handen, polsen, ellebogen, schouders, rug of nek, zo stond in het artikel.

Haar onderzoek toonde aan dat 28 van de zestig jongens en 17 van de zestig meisjes regelmatig games speelden en dat acht van deze jongens en zeven van deze meisjes RSI-symptomen hadden. Zij klaagden vooral over rode plekken, tinteling en blaren.

"Today computers and computer games are creating new medical problems, such as playstation thumb, which are becoming common in children." zei redacteur Prof JP van Niekerk van South African Medical Journal.

Safura bezit zelf geen PlayStation en heeft er ook slechts drie keer in haar leven op gespeeld. "Each time I have thought how can people play on this for hours because to me its capacity of entertainment is rather limited." zo zegt ze. "My personal feeling is that playstations encourage violence. Several times I have seen grade ones pretending to kill each other. It is also a waste of time.