Mortal Kombat inspireert tot moord

De discussies over geweld in games zullen wel weer flink oplaaien naar aanleiding van het volgende nieuwsbericht uit Letland. Een veertienjarige jongen, Marcis, is daar door zijn vriendjes vermoord. Zij beweren geïnspireerd te zijn door het spel Mortal Kombat, volgens politiewoordvoerster Kristine Mezaraupa in Riga.

De vijf jongens variëren in leeftijd tussen 13 en 16. Zij werden zondag gearresteerd op verdenking van de moord. De jongens legden uit dat ze technieken uit Mortal Kombat hadden gebruikt om hun slachtoffer om te brengen. Vervolgens beschreven ze in detail hoe ze hem geslagen hadden en vervolgens zijn lichaam in een nabijgelegen rivier hadden gegooid. Ze wisten niet of hij toen al dood was. Het lichaam is nog niet gevonden.

"De aanvallers probeerden enkele vechttechnieken uit games te imiteren. Zo probeerden ze met hun benen een schaarbeweging te maken om de nek van de tegenstander te breken," volgens het hoofd van de onderzoeksafdeling van de politie in Valmiere, Salvis Stamers.

De drie oudste jongens zitten nog vast, de twee dertienjarige daders zijn vrijgelaten omdat ze volgens de Letse wet niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor hun daden. Als bewezen kan worden dat de jongens schuldig zijn, kan hen een levenslange celstraf boven het hoofd hangen.