Goede resultaten met aidsvaccin
Een experimenteel vaccin lijkt de kans op besmetting met het aidsvirus te verkleinen. Bij een proef met meer dan zestienduizend vrijwilligers in Thailand bleek de kans op besmetting met ruim 31 procent te zijn gedaald, maakten onderzoekers vandaag in Bangkok bekend. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Thaise ministerie van Volksgezondheid, ondersteund door het Nationale Instituut voor Allergie en Infectueuze Ziekten en het Amerikaanse leger.
Directeur van het instituut Anthony Fauci toonde zich verrast en verheugd over de uitkomst van het onderzoek. Er is nog een lange weg te gaan, maar "het maakt mij gematigd optimistisch" over de mogelijkheid een effectiever middel te ontwikkelen, zei hij. De Amerikaanse legeronderzoeker Jerome Kim zei dat "dit het eerste bewijs is dat wij een preventief vaccin hebben dat veilig en effectief is".
Het onderzoek is gedurende zeven jaar uitgevoerd op de vrijwilligers - allen onbesmette mannen en vrouwen tussen de 18 en 39 jaar - in Thaise regios waar besmetting met het aidsvirus veel voorkomt. De helft van hen kregen een placebo, de ander helft het vaccin.
In werkelijkheid ging het niet om één vaccin, maar een combinatie van twee middelen. Het ene activeert het immuunsysteem om HIV aan te vallen en het tweede versterkt de reactie. Het gaat om Alvac en Aidsvax. Bij eerdere onderzoeken werden de twee middelen elk afzonderlijk beproefd en bleken ze niet te werken. Toen de proef met de combinatie in 2003 begon waren de verwachtingen dan ook niet erg hoog gespannen, gaf Fauci toe.
Internationanaal is enthousiast gereageerd op het onderzoeksresultaat. De hoofdredacteur van het medische tijdschrift The Lancet sprak van het eerste positieve nieuws op het gebied van aidsvaccin in tien jaar.
Het Internationale AIDS Vaccine Initiative (IAVI), dat al jaren onderzoek naar een aidsvaccin ondersteunt, was ook "opgewonden" over de "belangrijke wetenschappelijke prestatie", aldus IAVI-bestuursvoorzitter Seth Berkley. "Het is de eerste keer dat is aangetoond dat een potentieel AIDS-vaccin effect heeft bij mensen. Tot nu toe hadden we alleen aanwijzingen voor werkzaamheid van een AIDS-vaccin bij dieren. Nu hebben we een vaccinkandidaat dat een beschermend effect heeft bij mensen, zij het deels."
De onderzoekers waarschuwen dat de proef HIV-stammen betrof in Thailand en dat nog niet bekend is of het middel ook werkt met HIV-stammen elders in de wereld.
Met dank aan leom voor de submit.