TNT Post wil van maandagpost af
Dit zijn de bezuinigingsplannen van TNT indien de werknemers de principe-cao afwijzen. Gisteren werden de tienduizenden postbodes en sorteerders verteld hoe de reorganisatie zal plaatsvinden in dat geval. Op 9 maart jongstleden werd er door de vakbonden en TNT een historische overeenkomst gesloten. Als op 1 april de cao productie in gaat, gaan de werknemers in ruil voor een werkgarantie van drie jaar met een eventuele uitloop naar zes jaar, tien tot vijftien procent minder verdienen.
Er is een folder gedrukt voor het personeel waarin het een en ander uitgelegd wordt. Harry Koorstra, de baas bij TNT Post, zegt in de folder: "Zonder een cao Productie koersen we af op grootscheepse reorganisatie met massaontslag. De vakorganisaties en de bedrijfsleiding willen dat scenario absoluut voorkomen." De verwachting is dat de vakbonden in de laatste week van april duidelijk hebben hoe het principeakkoord bij de werknemers is gevallen. "Het is een zware klus om aan onze leden uit te leggen dat ze minder gaan verdienen, maar wel hun werk behouden." aldus Inga Bakker, CNV Publieke Zaak. Ook Peter Wiechmann, AbvaKabo FNV, heeft het over een 'loodzware discussie' met de vakbondsleden.
Gisteren zijn de SP en het actiecomité Red de Postbode bij elkaar geweest in Utrecht. Rob van der Post van het actiecomité: "Wij eisen een goede en eerlijke cao voor iedereen. We zeggen nee tegen 15 procent loonsvermindering voor TNT medewerkers. De actiebereidheid onder de mensen is groot."
Wanneer de cao wordt afgewezen vallen er binnen één tot drie jaar elfduizend ontslagen volgens Koorstra. Er zijn volgens hem vier mogelijkheden om te reorganiseren: de maandagpost uitbesteden, postpunten sluiten, een compleet vrachtwagenpark uitbesteden en post die niet binnen 24 uur bij de klant op de mat hoeft te belanden nog maar op drie dagen van de week te bezorgen. Dit maakt hij duidelijk onder het kopje 'Wat als' in de folder.