Minder psychiatrisch patiënten in isoleercel
Psychiatrisch patiënten worden steeds minder vaak in een isoleercel gestopt. GGZ Nederland streefde naar een afname met tien procent in drie jaar tijd, maar bericht vandaag dat 42 instellingen een afname hebben gerealiseerd van tussen de 17 en 75 procent.
De 42 instellingen -op een totaal van ongeveer honderd instellingen in Nederland- deden mee aan projecten om het aantal patiënten in isoleercellen terug te brengen. Het ministerie van VWS stelde hiervoor vijftien miljoen euro beschikbaar.
De instellingen zijn gestart met het terugdringen van de zogenoemde separaties nadat was gebleken dat die in Nederland in vergelijking met omringende landen vaker voorkomen. De instellingen hebben zelf projecten opgezet, zoals het trainen van personeel of het uitvoeren van verbouwingen. De resultaten van de projecten worden donderdag op een conferentie gepresenteerd.
De Tweede Kamer drong begin oktober bij minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) aan op minimumnormen voor zorginstellingen waar het gaat om isoleerbeleid. Klink zei dat die normen er komen. Aanleiding voor het debat was het overlijden van een patiënt in een isoleercel van een gesloten psychiatrische kliniek in Amsterdam.
De GGZ stelt dat het aantal separaties nog verder teruggedrongen moet worden. Zo moet meer worden ingezet op het begeleiden van patiënten op afdelingen voor intensieve zorg.
Blessed are the weird people (poets, misfits, writers, mystics, painters, troubadours) for they teach us to see the world through different eyes
Straks hebben we weer een paar van die gekken die zo zo'n inrichting uitwandelen en er rustig op gaan lopen verkrachten of moorden....
Daar zit je toch al alleen
makkelijk zat
'Clienten' van de lokale geestelijke gezondheidszorg welke het bezoek aan een psychiater zelf moeten voorschieten en dit pas na een jaar terug ontvangen. Dan weet je vast hoe het met de laatste groep afloopt. Die betalen niet braaf 140,- of meer per consult, en dat ca. 70 keer per jaar. Nu zul je mij niet horen zeggen dat het allen lopende tijdbommen zijn maar genoeg psychoten worden zodoende de straat op gestuurd en zij vertonen een gedrag welke 'separeer-waardig' valt te noemen.
De mensen die het reeds zelfstandig met medicatie redden wordt de slaapmedicatie en tranquilizers ontnomen waardoor er een andere groep kan vervallen tot gedrag welke een gedwongen opname kan leiden. Wederom 'gevalletjes voor afgezonderde bewaring'.
Men draait om de hete brij met zulke nieuwsgaring. In dit land mag je financiëel boeten als je een chronische aandoening hebt. Pas nu besef ik dat ook de geestelijke gezondheidszorg is overgelaten aan marktwerking en de grillen van dit kabinet cq. verzekeraars.
En daar lijkt me weinig oubolligs aan.
Als je iemand gek wil krijgen gooi je hem in een isoleercel niet als degene wilt helpen.
Het opzetten van dit plan had ook als doel om werknemers meer bewust te maken van het feit dat het ook anders kan....pas sinds die tijd zijn er steeds meer instellingen en werknemers hierover goed aan het nadenken.
Isolatie word alleen nog als echt laatste middel gebruikt.....seperatie werkt meestal ook al goed, al is dat natuurlijk ook een noodmiddel als ook opsluiting in de kamer.
Over een tijdje moet de zweedse band (uit de wet middelen en maatregelingen, een riem om mensen vast te zetten aan stoel,rolstoel of bed) er aan geloven...ik ben erg benieuwd!
Vaak komt het vastleggen of separeren op mensen die compleet in de war zijn heel erg eng over.....want je kan deze mensen ook niet uitleggen dat ze door 4 mannen in een hok geduwt worden voor hun eigen veiligheid.... vaak genoeg werd trouwens in het verleden de seperaat gebruikt voor het personeel: Deze had het te druk, vond de clienten TE lastig, en de seperaat lag voor handen.
Hierdoor werd er niet echt naar de client geluisterd...die was gerwoon lastig, dit heeft vele gemiste kansen opgeleverd.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken