Schaatsen: Uitslagen WB Moskou

Dit weekend wordt er in Moskou geschaatst voor de wereldbeker. Het programma omvat vier afstanden. Zowel dames als heren rijden de 1.500 meter. Daarnaast schaatsen de dames nog een vijf kilometer, en bij de heren staat de tien kilometer op het programma. Veel Nederlandse inbreng is er overigens niet, een groot deel van de TVM-ploeg ontbreekt. Zij hebben gekozen voor een trainingssessie in de zon. 

Vandaag schaatsten de heren de schaatsmijl, terwijl de dames op hun langste afstand aantraden. Hieronder vind je een kort verslag van de wedstrijden. 

1.500 meter heren

Op de anderhalve kilometer ging de hoofdprijs naar de Noor Håvard Bøkko. Hij was de snelste in 1:45,46. Mark Tuitert eindigde als tweede in 1.45,81 en de Italiaan Enrico Fabris reed de derde tijd. De andere drie Nederlanders eindigden ook in de top acht: Wennemars werd vierde, Kuipers zesde en Stefan Groothuis schaatste de achtste tijd.

In de strijd om de wereldbeker op de schaatsmijl gaat Tuitert met 210 punten aan kop. Bøkko staat tweede met 205 punten en Erben Wennemars bezet met 190 punten de derde plaats.

5.000 meter dames

Claudia Pechstein was de snelste op de vijf kilometer. De 36-jarige Duitse was met haar tijd van 6.49,92 maar liefst 7,26 sneller dan Martina Sábliková. Bovendien was het een nieuw baanrecord.

Pechstein, die driemaal olympisch goud won op de 5 kilometer en bij de Spelen van 2006 in Turijn zilver won op deze afstand, wist de afgelopen twee jaar geen wereldbeker-wedstrijd meer winnend af te sluiten.

Olympisch kampioene Clara Hughes viel met haar vijfde plaats met een tijd van 7.04,22 tegen. Hetzelfde gold voor de enige Nederlandse deelneemster in de A-groep, Gretha Smit. Smit eindigde als negende in 7.11,59. Renate Groenewold ontbreekt in Moskou. Vis, De Vries, Van der Geest en Van der Weijden reden in de B-groep.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!