Buitenlanders doelwit in Afghanistan

Buitenlanders lijken in toenemende mate het doelwit van Afghaanse extremisten te zijn. Nadat eerder in de week een Zuid-Afrikaans-Britse hulpverleenster was doodgeschoten, werden zaterdag twee directeuren van een internationaal verzendbedrijf, DHL, in Kabul gedood. De internatonale gemeenschap in de hoofdstad kreeg de waarschuwing dat aanslagen worden voorbereid op restaurants die westerlingen bezoeken. Daarnaast worden steeds meer mensen het slachtoffer van een ontvoering.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken bevestigde gisteren dat een van de twee dodelijke slachtoffers van zaterdag de Brit David Giles was. Het andere slachtoffer was een Zuid-Afrikaan. Waarom beide mannen zijn doodgeschoten is nog onduidelijk. De dader schoot zichzelf na de moord door het hoofd. Er zijn dertien arrestaties verricht, waarbij onder anderen DHL-bewakers en -werknemers werden opgepakt.

Een DHL-woordvoerder in het Duitse Bonn zei dat het bedrijf bij het onderzoek nauw met de autoriteiten samenwerkt. De Taliban lieten via een woordvoerder weten niets met de schietpartij te maken te hebben.

Eerder in de week werd in Kabul de 34-jarige Gayle Williams, die zowel de Zuid-Afrikaanse als de Britse nationaliteit had, doodgeschoten. De Taliban eisten de verantwoordelijkheid op en zeiden dat de vrouw zich schuldig had gemaakt aan evangelisatie. Williams hielp gehandicapte Afghanen. Zij was werkzaam voor Serve, een hulporganisatie die sinds haar dood haar activiteiten in Afghanistan stopte.

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken bevestigde gisteren dat drie Turken die in de oostelijke provincie Khost aan een communicatieproject werkten, zijn ontvoerd. Een Afghaanse regeringswoordvoerder zei dat twee hulpverleners uit Bangladesh in de provincie Ghazni zijn ontvoerd.

In Kabul werden zondag twee ontvoerde Afghanen bevrijd nadat zij in een leegstaande waterput waren ontdekt. De ontvoerders eisten voor elk vijf miljoen dollar (3,9 miljoen euro). De bevrijden zijn Humayun Shah Asifi, die in 2004 kandidaat was voor het presidentschap, en de zoon van een vooraanstaande bankdirecteur. De mannen werden ongeveer een week geleden bij afzonderlijke incidenten ontvoerd. Er zijn in verband met de zaak acht arrestaties verricht.

Ontvoering wordt een steeds groter probleem in Afghanistan. De ontvoerders eisen grote sommen geld. Enkele Afghaanse zakenlieden hebben in verband met ontvoeringsdreiging het land verlaten.


Buitenlanders doelwit van aanslagen en ontvoeringen in Afghanistan (foto: DAG)