Marinepersoneel klaagt over giftig middel

Marinemedewerkers of hun nabestaanden melden zich massaal bij een Haags letselschadebureau na berichten over het giftige schoonmaakmiddel PX10. Volgens letselschadespecialist Jan de Bruin van het bureau Haaglanden zijn er donderdag 'zeker dertig' nieuwe gevallen binnengekomen.

De GPD-kranten schreven donderdag dat vier marinepersoneelsleden of hun nabestaanden een schadevergoeding van Defensie eisen. Zij hebben in het verleden allemaal gewerkt met het middel PX10 dat het kankerverwekkende benzeen bevat. Het middel werd gebruikt om op schepen wapens te reinigen. Sinds de jaren negentig wordt het middel niet meer gebruikt.

"Donderdag zijn er na het bericht in de krant zeker dertig telefoontjes geweest van mensen die ook bij de marine hebben gewerkt en kanker hebben. Of van nabestaanden. Het lijkt op het sneeuwbaleffect", zegt De Bruin. "We vragen deze mensen hun medisch dossier op te vragen. Die gaan dan naar onze medisch specialisten en dan kijken we of we ermee naar Defensie kunnen."

In totaal tien claims zijn bij het bureau al in behandeling. Van vier ervan staat volgens De Bruin vast dat de klachten zijn veroorzaakt door het dodelijke gif. De letselschadespecialist probeert bij het ministerie gehoor te krijgen, maar stuit 'op een volledig gesloten deur.' "Het zijn een stelletje prutsers daar. Er komt geen enkele reactie, hoeveel faxen ik ook stuur. Ik heb vernomen dat de zaak bij Defensie is weggehaald en door de landsadvocaat is overgenomen. Maar dat weet ik nog niet officieel", aldus De Bruin.

Op basis van de gezondheidsklachten van het marinepersoneel heeft SP-Kamerlid Jan de Wit vragen gesteld aan minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie). De SP'er wil weten of de bewindsman grondig wil onderzoeken hoeveel mensen er met het middel in aanraking zijn gekomen en onder welke omstandigheden. Van Middelkoop zal een dezer dagen antwoord geven.