Frankrijk en India sluiten kernenergiepact

Frankrijk en India hebben vandaag een overeenkomst getekend die het Franse bedrijven mogelijk maakt nucleaire technologie voor civiele doeleinden aan India te verkopen. Het gaat voorlopig alleen om een principe-afspraak, maar medewerkers van de Franse president Nicolas Sarkozy zeiden de komende maanden 'nieuwe ontwikkelingen' te verwachten.

De overeenkomst vormde het hoogtepunt van besprekingen in Parijs tussen Sarkozy en de Indiase premier Manmohan Singh.

Enkele dagen geleden hechtte het Amerikaanse Huis van Afgevaardigde goedkeuring aan een soortgelijke deal tussen India en de Verenigde Staten, die India in staat stelt Amerikaanse kerntechnologie te verwerven. De Senaat moet ook nog akkoord gaan.

Singh wilde niet ingaan op vragen over de overeenkomst en Franse functionarissen zeiden dat het aan India is om te bepalen wat hun behoeften zijn.

India bezit sinds enige jaren kernwapens. Het heeft altijd geweigerd het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens te tekenen. Landen die dat wel doen mogen handel drijven in nucleair materiaal en nucleaire technologie voor vreedzame doeleinden. India was daar als niet-ondertekenaar van uitgesloten, maar in september besloot de Nuclear Suppliers Group, de 45 landen die kernmateriaal leveren, voor India een uitzondering te maken.

Tegenstanders van tussen India en Frankrijk en de VS gesloten akkoorden zeggen dat die zullen leiden tot een kernwapenwedloop in Azië. Omdat India nu gemakkelijk kernbrandstof kan aankopen, komt het uranium waarover het zelf beschikt vrij voor de fabricage van kernwapens, is hun redenatie. De tegenstanders wijzen er ook op dat de akkoorden met India voor Iran een vrijbrief betekenen om zijn uraniumverrijkingsprogramma door te zetten. Iran zegt dat zijn programma bedoeld is voor civiel gebruik. De Verenigde Staten en Frankrijk behoren tot de landen die Teheran ervan beschuldigen kernwapens te willen maken.