Doden bij explosie in Algerijns dorp

Bij een explosie in een dorp in Algerije zijn gisteravond drie mensen om het leven gekomen en zes gewond geraakt. Volgens onafhankelijke media en een dorpsbewoner blies een man zichzelf op bij een controlepost. Behalve de dader kwamen twee soldaten en een dorpswachter om het leven. De explosie deed zich voor in Dellys in de streek Boumerdes, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers.

Dorpswachters zijn gewapende burgers die de politie in afgelegen gebieden ondersteunen. In Boumerdes werden vorige week twee van zulke wachters vermoord door moslimextremisten die een nepcontrolepost bemanden.

De verantwoordelijkheid voor de explosie is nog niet opgeëist. Eerdere aanslagen in Algerije zijn gepleegd door Al-Qaida in Islamitisch Noord-Afrika, een groep islamitische extremisten die zich in 2006 heeft aangesloten bij het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Het geweld is sindsdien scherp toegenomen. Alleen al in augustus vielen bij aanslagen meer dan honderd doden.

Algerije had jarenlang te kampen met een islamitische opstand nadat het leger in 1992 verkiezingen had geannuleerd die door een fundamentalistische partij gewonnen dreigden te worden.