ProRail beboet voor overtreden Spoorwegwet

ProRail moet tonnen betalen voor overtredingen van de Spoorwegwet. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) laat donderdag weten de spoorwegbeheerder twee boetes te hebben opgelegd van 776 duizend euro en een ton. De hoogste boete is voor de wijze waarop ProRail met Connexxion is omgegaan bij de verdeling van capaciteit onder spoorwegondernemingen.

Connexxion won vorig jaar de aanbesteding van de zogeheten Valleilijn tussen Amersfoort en Ede/Wageningen. De NMa heeft vastgesteld dat ProRail de aanvraag van NS Reizigers ten onrechte met voorrang behandelde, waardoor Connexxion zich genoodzaakt zag zijn aanvraag aan te passen aan de NS-dienstregeling. "Doordat ProRail het belang van NS Reizigers heeft laten prevaleren, heeft ProRail naar het oordeel van de NMa gehandeld in strijd met het wettelijke gebod van non-discriminatie", licht de waakhond toe.

De boete van een ton is opgelegd omdat de spoorwegbeheerder een termijn heeft overschreden waarbinnen een zogenoemde capaciteitsanalyse voor de Valleilijn moest worden gemaakt. De capaciteitsverdeling op de lijn leidde tot problemen tussen Connexxion en NS Reizigers.

ProRail laat in een reactie weten zich neer te leggen bij de boete. Een woordvoerder beaamt dat er normen zijn overschreden en dat waar is wat de NMa heeft vastgesteld.

In maart legde de NMa ProRail een boete van 826 duizend euro op voor overtredingen van de Spoorwegwet, die ervoor zorgt dat spoorwegondernemingen op 'een goede en eerlijke manier gebruik kunnen maken van de hoofdspoorweginfrastructuur'. De spoorwegbeheerder noemde het bedrag toen 'disproportioneel', omdat geen enkele vervoerder zich had beklaagd bij de NMa. Ook donderdag voegt de woordvoerder aan haar reactie toe dat de NMa het onderzoek op eigen initiatief heeft gedaan.