Ongelukken kosten jaarlijks 3,6 miljard euro

Letsels door ongelukken, geweld en suïcidaal gedrag kosten de samenleving 3,6 miljard euro per jaar aan medische kosten en kosten door ziekteverzuim. Deze letsels variëren van verstuikte enkels en kleine snijwonden tot ernstig letsel en zelfs sterfgevallen. Materiële kosten en economische schade, denk aan files na een verkeersongeluk, zijn in dit bedrag niet mee geteld.

De afgelopen jaren is het aantal doden en gewonden flink gedaald, vooral door aandacht voor preventie. Toch overlijden door ongelukken, geweld of suïcidaal gedrag jaarlijks 5.300 mensen en moeten er 900.000 mensen naar spoedeisende hulpafdelingen.

Bijna de helft van de kosten, 1,7 miljard euro, kan worden toegerekend aan privé-ongevallen. Daarna komen verkeersongevallen, 680 miljoen euro, en sportblessures, 600 miljoen euro. De directe medische kosten, 1,6 miljard euro, zijn lager dan de verzuimkosten van 2,1 miljard euro. Vooral bij arbeidsongevallen is het verschil fors. Tegenover 89 miljoen euro aan medische kosten staat 480 miljoen euro aan verzuimkosten. Arbeidsongevallen komen relatief het meeste voor in de bouw en in de metaalindustrie.

Deze gegevens komen uit het rapport 'Let op letsels' van het RIVM, Consument en Veiligheid en het Erasmus MC. De organisaties pleiten voor meer preventie om het aantal letselslachtoffers verder ter laten dalen.