Brein aanslag veerboot Filipijnen gepakt

Een van de veronderstelde terroristen achter een bomaanslag op een veerboot in de Filipijnen, waarbij vier jaar geleden 116 mensen om het leven kwamen, is vorige maand in Bahrein opgepakt. De verdachte is uitgeleverd aan de Filipijnen, heeft het hoofd van de Filipijnse antiterreurpolitie bekendgemaakt.

De verdachte, Ruben Pestano Lavilla, werd gearresteerd toen hij bij de Filipijnse ambassade in Bahrein kwam solliciteren. Er bleken arrestatiebevelen tegen hem uit te staan wegens moord en rebellie. Lavilla is volgens de Filipijnse antiterreureenheid het brein achter de islamitische beweging Rajah Solaiman, die een alliantie heeft gesloten met twee aan Al-Qaida gelieerde organisaties.

Lavilla ontvluchtte de Filipijnen ongeveer een maand na de aanslag in februari 2004. De explosie zette het schip, de Superferry 14, in lichterlaaie terwijl het door de Baai van Manilla voer.

De Rajah Solaiman-groep en zijn twee bondgenoten, Abu Sayyaf en Jemaah Islamiyah, worden tevens verantwoordelijk gehouden voor een serie bomaanslagen in de Filipijnen een jaar later. Daarbij kwamen acht mensen om het leven en raakten 150 anderen gewond.


Brein achter aanslag veerboot Filipijnen gepakt  (foto: DAG)