'De Pers' censureert OS- editie

De mensenrechtenactivist die gisteren langs de route van de Olympische fakkeltocht in Peking een protestspandoek uitrolde, wordt door veel media prominent gepresenteerd. Zo niet door dagblad De Pers.

De krant verschijnt vandaag als Olympische special en heeft zich voor de nieuwsvoorziening uit het buitenland bediend van het gecensureerde Chinese staatspersbureau Xinhua.

De donderdageditie van De Pers bevat uitsluitend nieuwsberichten en advertenties die met China en de Olympische Spelen te maken hebben. Zelfs de titel van de gratis krant is in het Chinees. Door de censuur is de activist nergens in de krant terug te vinden.

Update: 14:30 uur
Bovenstaand ANP bericht is inmiddels door het ANP ingetrokken. Het ANP meldde dat De Pers een protestactie tijdens de Olympische fakkeltocht door Beijing negeert, omdat de krant zich enkel zou baseren op nieuws "van het gecensureerde Chinese staatspersbureau Xinhua". De Pers maakt echter niet van Xinhua gebruik en verwerpt de beschuldiging van zelfcensuur. Het ANP trekt het boetekleed aan en heeft de samenwerking met de schrijver van het bericht (een freelancer) inmiddels opgezegd.