Defensie onderzoekt taalles veroordeelde Irakees

Het ministerie van Defensie onderzoekt wie de Irakees is die Arabische taallessen zou hebben gegeven aan Nederlandse militairen voor hun uitzending naar Irak. De Telegraaf schrijft dinsdag dat de 49-jarige man een celstraf van acht jaar heeft uitgezeten voor een eerwraakmoord op zijn schoonmoeder. Een woordvoerder van het ministerie zegt zeker te weten dat de man niet bij Defensie heeft gewerkt en geen onderdeel uitmaakt van het instructiekader. Hij vermoedt dat de taallessen een vriendendienst betreffen.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst zou de man tot ongewenst vreemdeling hebben verklaard. Hij werd in 1992 veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op een Koerdische asielzoeker, meldt de krant. Die heeft een verklaring van de Irakees in handen waarin hij zegt dat hij de lessen op 1 april 2004 gaf. "Ik heb aan veertig manschappen van het leger in Assen een Arabische taalles gegeven in verband met hun uitzending naar Irak. Ik moet hen nog twee keer toespreken", schrijft de man. "Ben nu bezig een soort woordenboek voor hen te maken. Ik werd uitgenodigd door de leiding via de zoon van een vriendin. Hij zit namelijk bij de landmacht en hij gaat naar Irak."

Mensen met een strafblad van zes maanden of meer kunnen niet bij Defensie werken, zegt de woordvoerder. "Waarschijnlijk is hij aanwezig geweest bij bijeenkomsten die het peloton op eigen initiatief heeft geregeld. We vermoeden dat het om lessen op informeel niveau gaat, ook gezien de wijze waarop hij is benaderd." De zegsman denkt dat het taalonderwijs vooral bestond uit vertalingen van woorden als hallo en goedemorgen. "Als militairen in het weekeinde iets doen in het kader van hun hobby, prima. Hoe de bijeenkomsten precies tot stand zijn gekomen weet ik nog niet."

Het peloton dat de lessen zou hebben genoten maakt onderdeel uit van SFIR-4, een luchtmobiele brigade van achthonderd man die van juni tot november 2004 in Irak was gelegerd. De advocaat van de Irakees bevestigt in De Telegraaf dat de man werkzaamheden voor de militairen heeft verricht.