Voetbal: Uitslag FC Zenit - AZ

Icoon UEFA CupAZ heeft zijn eerste groepswedstrijd in de UEFA Cup gelijkgespeeld. In een ietwat rare wedstrijd, met een hoofdrol voor de arbiter, werd het 1-1. De Alkmaarders begonnen met David Mendes da Silva en Milano Koenders in de basis voor de geblesseerden Steinsson en De Zeeuw.

Het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd was voor de Russen. In de derde minuut wist Tekke een vrije trap te versieren op de rand van het strafschopgebied. Dominguez nam de vrije schop, maar Koenders wist de bal weg te werken. In de achtste minuut raakte Opdam geblesseerd aan zijn hoofd. Hij moest even van het veld maar kon later terugkeren.

Even daarna de eerste kans voor AZ, via Dembele, maar hij schoot over. In de rebound een grote kans voor Zenit, maar Zyrianov schoot tegen de paal. Zenit was de betere ploeg, speelde beter dan AZ en de kansen die ze kregen waren ook gevaarlijker. In de 20e minuut was het dan toch nog verrassend 1-0 voor de Alkmaarders. Cziommer gaf de bal voor en Ari wist de bal in het Russische doel te werken. In de 27e minuut had Ari de kans op de 2-0, zijn schot werd echter door doelman Contofalsk weggewerkt.

Naarmate de eerste helft vorderde ging AZ een stuk beter spelen, en was vooral via Ari gevaarlijk. In de 39e minuut raakte Ari geblesseerd en lag even op de grond. Toen hij zich wou laten behandelen kreeg hij rood van de arbiter omdat hij een tegenstander een knietje zou hebben gegeven, iets wat niet werd gezien. Even daarna kreeg Zenit een penalty omdat Donk Zyrjanov neerlegde in het strafschopgebied. De penalty werd vervolgens ingeschoten door Timosjtsjoek waardoor het 1-1 werd. 1-1 was ook de ruststand.

AZ begon ongewijzigd aan de tweede helft. Zenit had via Sirl in de 49e minuut kans op de 2-1, maar hij schoot net naast. Even daarna werd Martens door Louis van Gaal naar de kant gehaald voor Pocognoli. Zenit was de betere ploeg en kreeg ook de meeste kansen, maar af en toe kwamen de Alkmaarders er gevaarlijk uit. In de 58e minuut een kans voor Dembélé die door de Russische doelman werd gered.

De druk op het doel van Waterman nam toe. In de 67e minuut een kans voor de Russen, Jaliens wist in te grijpen voordat Tekke echt gevaarlijk kon worden. Naarmate de tweede helft vorderde speelde het spel zich haast alleen nog af op de helft van AZ, maar mede door de verdediging van AZ en doelman Waterman wisten de Alkmaarders het doel schoon te houden. In de 77e minuut wist AZ toch nog een kans af te dwingen, maar invaller El Hamdaoui schoot over.

In de hectische slotfase probeerde Zenit het nog wel en was er een paar keer zeer dichtbij, maar AZ hield stand en het bleef 1-1.

Voor meer nieuws over de UEFA Cup kijk je op de FOK! Voetbalmanager!