20% van Oost-Duitsers wil muur terug

Icoon BuitenlandsUit een Duitse opiniepeiling is gebleken dat maar liefst één op de vijf Duitsers graag zou zien dat de Berlijnse Muur zo snel mogelijk weer wordt opgebouwd. De enquete was gehouden omdat deze maand het 17 jaar geleden is dat Oost- en West Duitsland herenigd werden. In 2005 werd in Nederland de 'val van de muur' nog uitgeroepen tot belangrijkste nieuwsfeit van de afgelopen 25 jaar.

Een kleine twintig procent van de ondervraagden vond dat het land destijds beter af was dan nu. 21% van de voormalige Oost-Duitsers koestert diepgaande 'heimwee-gevoelens' naar het Oostduitse tijdperk met beton, prikkeldraad en schietgrage grenswachten.

Driekwart van de 'Oostduitse' bevolking voelde zich na 1990 duidelijk een achtergestelde Duitser, vergeleken met hun "westerse landgenoot". Ongeveer 75% van de 'Westduitse' bevolking vindt overigens dat de 'Ossies' geen enkele achterstand ten opzichte van het westen hebben.

De muur werd in 1961 opgebouwd door het communistische regime. Dit om de enorme stroom vluchtelingen van Oost naar West tegen te gaan. De muur viel in 1989, waarop elf maanden later beide landen officieel met elkaar herenigd werden. 17 jaar later ligt het oosten van Duitsland, economisch gezien, nog altijd flink achter op het westen. Dit ondanks de 700 miljard aan economische steun dat het 'land' heeft gehad.


20% van Duitsers: Bouw muur weer op