Meer bedrijven getroffen door blauwtong

Icoon BinnenlandsIn de afgelopen dagen werd de veeziekte blauwtong bij maar liefst 22 boerderijen vastgesteld, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw. Vorige week werd de ziekte voor het eerst geconstateerd op een bedrijf in het Noord-Brabantse Bavel. Volgens de woordvoerster heeft de ziekte zich inmiddels verspreid over Limburg en Zuid-Holland.

Bij vijftien bedrijven zijn er schapen ziek en bij zeven bedrijven gaat het om runderen. De dieren vertonen in tegenstelling tot de dieren in Bavel wel ziekteverschijnselen. "Vorig jaar zijn ruim vierhonderd bedrijven door de ziekte getroffen. Het virus is nog steeds actief", stelt de woordvoerster.

De versoepelingen van het regime tegen de virusziekte zijn vorige week al ingetrokken door het ministerie van Landbouw omdat er enkele gevallen van blauwtong waren in Duitsland. Het ging onder andere om versoepelingen van het vervoer van herkauwers. Het virus wordt verspreid door de knut, een vliegje, en is afkomstig uit Zuid-Europa en Afrika. Vorig jaar dook het virus voor het eerst grootschalig op in Nederland, België en Duitsland.

Een dier kan na besmetting hoge koorts en ontstoken lippen, oren en oogleden krijgen. Acht dagen na de besmetting kan het dier sterven. De meeste dieren worden echter niet ziek, maar zijn alleen drager. Er zijn 24 typen van blauwtong bekend.