Steeds meer 'breezerseks' in Noord-Nederland

Icoon Binnenlands Seksen voor een baco, een hamburger bij de Mac of voor een ritje naar huis. 'Breezerseks' of officieel consumptieprostitutie blijkt vaker voor te komen dan gedacht. Niet alleen in de Randstad is er sprake van, jongerenwerkers in Noord-Nederland stellen nu ook dat er alarm geslagen moet worden.

In Groningen en Leeuwarden krijgen jongerenwerkers signalen dat deze illegale vorm van prostitutie vaker voorkomt. De meisjes zijn tussen twaalf en zestien jaar en doen het vooral voor sigaretten, beltegoed, alcohol, een ritje naar huis en toegang tot een club. Bovendien zijn de meisjes vaak onzeker en gevoelig voor aandacht.

Het fenomeen wordt door jongerenwerkers in verband gebracht met loverboys, aangezien die zich richten op dezelfde groep personen. "Ze weten precies hoe ze een meisje in moeten pakken", aldus Ineke Wijnsma van vrouwenopvang Fier Fryslân. De omvang van het probleem is lastig in te schatten, omdat de meisjes zichzelf niet als slachtoffer zien. "In de tienercultuur lijkt dit tegenwoordig normaal te zijn".