Oud GL-lijsttrekker wordt lid van PvdA

GroenLinks-coryfee Ina Brouwer (56), in 1994 samen met Mohammed Rabbae duolijsttrekker van die partij, is lid van de PvdA geworden. Ze wil met deze actie haar onvrede over partijleider Femke Halsema uiten. In een brief aan Halsema en PvdA-leider Wouter Bos heeft ze een week geleden haar besluit toegelicht.

Brouwer is het niet eens met het besluit van Halsema om niet met PvdA en CDA over een regeringscoalitie te gaan onderhandelen. Brouwer: ''Onbegrijpelijk dat Halsema niet de kans heeft benut om onderwerpen die GroenLinks na aan het hart liggen, zoals milieu en asielzoekers, in de onderhandelingen in te brengen. Ik vrees nu dat de partij een te gemakkelijke oppositie tegen het vierde kabinet-Balkenende gaat voeren.'' Om de PvdA te steunen omdat die wel regeringsverantwoordelijkheid durft te dragen, is ze lid geworden van de sociaal-democraten. Ze blijft overigens óók lid van GroenLinks.

Ina Brouwer was voordat GroenLinks ontstond Kamerlid en later fractievoorzitter van de Communistische Partij Nederland (CPN). In 1990 ging die partij samen met PSP, PPR en EVP op in GroenLinks. Na een grote verkiezingsnederlaag in 1994 verdween Brouwer uit de Kamer. Daarna was zij onder meer directeur emancipatiebeleid bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.