'Rusland net als nazi-Duitsland'

Icoon BuitenlandsEen minister uit Georgië heeft zijn noorderbuur Rusland verweten "een soort etnische zuivering" tegen Georgiërs door te voeren. De minister van Euro-Atlantische Integratie, Giorgi Baramidze, vindt dat de Russische acties veel overeenkomsten vertonen met de behandeling die joden in de jaren dertig in Duitsland toekwam.

Baramidze deed zijn uitspraken in Brussel. Hij noemde enkele voorbeelden uit de praktijk, om zijn beweringen te staven. "Georgische bedrijven [in Rusland] worden gesloten, net als in de vroegere jaren dertig. Toen heette het 'Koop niet van de joden', nu is de leuze 'Laat Georgiërs geen zaken doen'. Dat is de werkelijkheid. Het gaat om meer dan slechts een economische boycot".

Het NRC meldt dat Rusland nog een hele reeks andere sancties tegen Georgiërs heeft doorgevoerd. Zo is de grens tussen beide landen gesloten, Georgiërs die in Rusland werken kunnen hun geld niet meer naar het vaderland overmaken, Georgische producten worden niet op de Russische markt toegelaten, en honderden Georgische illegalen zijn met vrachtvliegtuigen het land uitgezet.

Daarnaast steunen de Russen de wil van Zuid-Ossetië om onafhankelijk te worden van Georgië. Afgelopen weekeinde werd daar een referendum over gehouden, waarbij 98 tot 99% van de Osseten voor onafhankelijkheid zouden hebben gekozen. De Europese Unie heeft gezegd dat ze zowel het referendum, als de uitslag niet erkent.

Aanleiding voor dit conflict is de pro-Westerse politiek die Georgië al 15 jaar aanhoudt. Gesterkt door de steun van het Westen, werden onlangs vier vermeende Russische spionnen in Georgië opgepakt, en met veel theater en kabaal uit het land gezet. Hierop riep Vladimir Poetin (de Russische president) allerlei represaille-maatregelen in het leven.