Nieuws
IJskap Noordpool slinkt ook in winter

Deskundigen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben dat vastgesteld. Een van hen, Josefino Comiso van het Goddard Space Flight Center bij Washington, zegt dat het broeikaseffect nu ook in het Noordpool-gebied zichtbaar wordt. De ijskap was daar tot dusver tamelijk stabiel. Elke tien jaar slonk hij met ongeveer 1,5 tot 2 procent, zei Comiso woensdag.
Volgens de Amerikaanse weerkundige Mark Serreze is de ijskap in de zomer de laatste jaren sterk geslonken, maar is het niet te verwachten dat het record van 2005 dit jaar zal worden overtroffen. Dat is het gevolg van de vele stormen in de maand augustus die een verkoelend effect op de temperaturen hebben gehad.
Het slinken van de ijskap heeft gevolgen voor de fauna in het gebied, vooral voor de ijsberen. Het aantal dieren van die soort is in de Hudson Bay in het noorden van Canada afgenomen van 1200 in 1989 tot ongeveer 950 in 2004. IJsberen jagen op het ijs, maar als het ijsoppervlak afneemt, zullen zij hun prooien op het land proberen te vinden. Dat heeft ertoe geleid dat het dier meer in nederzettingen van de Inuit wordt gezien, maar dat betekent uiteraard niet dat het aantal dieren toeneemt.
Dus je hebt gelijk dat met het smelten van de noordpool het water niet stijgt maar als de zuidpool of groenland dat doen, dan wel.
Utrecht am Meer
/zeikmodus
http://video.google.com/videoplay?docid=8737233186730443531
(al minstens 1000 keer bekeken door mijn zoontje) foto
Dit effect is overigens nooit terug te meten en veel te klein om over een "zelfversnellend" effect te spreken.
Maar feit is dat als het opwarmen eenmaal op gang is
gekomen.
Dit zeker zal na dreunen zelfs al is de feitelijke opwarming gestopt.
Ik vrees dat ondanks alle waarschuwingen ten spijt pas wat gaat gebeuren als het echt niet meer anders kan.
We zullen moeten afwachten dus.
Maar er IS verandering dat leidt geen twijfel.
En nu weer terug naar het evenwicht in het nieuws.
Het gaat op dit moment zeer goed met de ijsbeer. Waren er 50 jaar geleden nog maar 8.000 tot 10.000 ijsberen, het zijn er nu 21.000 tot 27.000 http://www.richel.org/grk/ijsberen/index.htm
Hier staat ook beschreven dat het poolijs de laatste paar duizend jaar zich wel vaker heeft teruggetrokken, maar ook heeft uitgebreid (er zijn in Spanje rots-tekeningen gevonden van ijsberen). Verder is de ijskap inderdaad aan de randen aan het smelten maar juist in het binnenland is het zomers juist kouder waardoor het zomerse afsmelten minder wordt. Mogelijk dat de oppervlakte van de ijskap inderdaad afneemt.
Een vraag: waarom zo'n zorg over de Noordpool terwijl het op de Zuidpool juist veel kouder wordt (en daar ligt 90% van het ijs van de wereld).
Verder, de klimaatverandering die nu optreedt heeft ook positieve gevolgen: het regent bv. veel vaker in de Sahel: het gebied is aan het vergroenen.
Verder, als het ijs smelt, dan zal de waterspiegel stijgen, stomweg omdat water meer ruimte inneemt dan ijs. Het is niet veel verschil, maar het is genoeg om, als al het ijs op aarde smelt, de zeespiegel zodanig te laten stijgen dat Nederland overstroomt (geen dijk is hoog genoeg). Ok. Het ijs smelt op de noordpool. Dus verwacht je dat daar de zeespiegel stijgt. Dat blijkt niet zo te zijn: de zeespiegel daalt daar met 2 mm per jaar. Dat is dus 20 cm in een eeuw, en da's best veel. Bron: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5076322.stm Op deze bron staat ook een mooi slidertje waarmee je de veranderende ijs oppervlakte per jaar kunt bekijken. Opmerkelijk trouwens dat dit nieuws, voor zover ik weet, door de (alle?) Nederlandse media links is laten liggen. Is dat omdat het nieuws niet strookt met het beeld dat de media willen scheppen en vasthouden?
eigen schuld, je kan ook niet de grenzen open laten en dan raar opkijken dat de natuur verdwijnt
Als de Noordpool smelt zal de zeespiegel niet stijgen of dalen. Wet van Archimedes. Als het ijs op de Zuidpool en op Groenland gaat smelten zal dat een meters hoge zeespiegelstijging tot gevolg hebben. Dat is nu al gaande. En dat dalen van de zeespiegel op de Noordpool is volgens dat artikel een gevolg van wisselende luchtdruk, in hetzelfde artikel staat dat zeesgpiegel op dit moment met 3.2 mm per jaar stijgt gemiddeld. Ik denk dat jij de media een beetje onderschat en jezelf een beetje overschat.
Ben benieuwd wat er dan weer allemaal veranderd. interesting times.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bodemdaling
De sahara ook in de zomer groeit?
fotofotofotofoto
Miljoenen jaren geleden was Nederland een oerwoud en 13. 000 jaar geleden lag Nederland voor de helft onder de poolkap. Waarom zou het klimaat nu niet mogen veranderen dan?
foto
Minder broeikasgassen uitstoten zal het opwarmingseffect dus minimaal vertragen ten opzichte van de huidige snelheid, daarnaast kan het verdwijnen van het effect van de broeikasgassen leiden tot een eerder break-even point waardoor de maximale warmte voordat weer afkoeling optreedt, minder hoog zal liggen.
Ik begrijp er echt helemaal niets van dat mensen staalhard beweren dat 'we er niets aan kunnen doen' simpelweg omdat de opwarming in de basis een natuurlijk verschijnsel is. Nogmaals: JA, het is een natuurlijk verschijnsel, maar onze broeikasgassen VERSTERKEN het natuurlijke effect. Je hoeft echt geen raketgeleerde te zijn om daar de logica van in te zien.
Maar goed, laten we onszelf vooral lekker dom houden.
Dus als het weer veranderd in water, vult het dan niet gewoon die gat op?
*Groeten uit Limburg aan Zee*
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken