Tour de France: Uitslag 18e Etappe

Icoon Tour de FranceMatteo Tosatto heeft de achttiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De 32-jarige coureur van Quick-Step klopte Cristian Moreni en Ronny Scholz in een sprintje met drie overlevenden van een lange vlucht. Het is pas de eerste Italiaanse ritzege in deze Tour. Oscar Pereiro behield de gele trui.

Liefst vijftien coureurs - allen ongevaarlijk voor het klassement - kozen vandaag het hazenpad. Alleen Gerolsteiner was in de personen van Levi Leipheimer en Ronny Scholz met een duo vertegenwoordigd. De andere namen: David Zabriskie, Egoi Martinez, Patrik Sinkewitz, Sylvain Calzati, Juan Antonio Flecha, Mario Aerts, Matteo Tosatto, Sébastien Hinault, Inaki Isasi, Cristian Moreni, Benoit Vaugrenard, Manuel Quinziato en Jérôme Pineau.

De hoofdmacht liet aanvankelijk begaan. Zowat elke ploeg was immers voorin vertegenwoordigd. Alleen Agritubel, Saunier Duval, Phonak, Caisse d’Epargne, Lampre en Milram hadden de boot gemist. Verrassenderwijs ging Saunier Duval zich op kop zetten. De Spaanse equipe beschikt niet over een topspurter. Kennelijk leidde dit tot onrust voorin, want al op vijftig kilometer van de finish opende Calzati de debatten. De Fransman kon niet wegkomen, iets waar Leipheimer en Isasi even later wel in slaagden. Ondertussen haalde het werk van Saunier Duval niets uit. Doordat geen enkele ploeg een handje wilde bijsteken, waren de vluchters al vroeg buiten schot.

Het Spaans/Amerikaanse duo liet zich op twintig kilometer inlopen. Dat was het sein voor Ronny Scholz om te demarreren. Hij sloog meteen een kloof, enkel Cristian Moreni (Cofidis) en Matteo Tosatto (Quick-Step) reden nog naar de Duitser toe.

Ronny Scholz leidde de sprint in, maar Matteo Tosatto kwam er vlot over. Cristian Moreni werd uiteindelijk tweede.

Rituitslag:
1 Matteo Tosatto (Ita) Quick-Step-Innergetic 4.16.15(46.126 km/h)
2 Cristian Moreni (Ita) Cofidis
3 Ronny Scholz (Ger) Gerolsteiner 0.02
4 Manuel Quinziato (Ita) Liquigas 0.47
5 Sébastien Hinault (Fra) Crédit Agricole 1.03
40 Koos Moerenhout (Ned) Phonak 8.00

Klassement:
1 Oscar Pereiro (Spa) Caisse d'Epargne-Illes Balears 84.33.04 (40.747 km/h)_
2 Carlos Sastre (Spa) Team CSC 0.12
3 Floyd Landis (USA) Phonak 0.30
4 Andreas Klöden (Ger) T-Mobile 2.29
5 Cadel Evans (Aus) Davitamon-Lotto 3.08
12 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 13.52

Meer nieuws over de Tour de France lees je op de speciale Toursite van FOK!