's Werelds enige gekloonde hond viert eerste verjaardag

Icoon OnderzoekSnuppy, de eerste en enige gekloonde hond ter wereld, viert vandaag zijn eerste verjaardag. De uit Zuid-Korea afkomstige Afghaanse windhond staat inmiddels een jaar symbool voor de biotechnologische kennis van Zuid-Koreaanse wetenschappers. Een team wetenschappers onder leiding van Hwang Woo-Suk maakte de succesvolle kloon in augustus 2005 bekend, maar kreeg later echter te verduren met een omstreden rechtszaak.

Honden worden vooralsnog, op mensen na, als de moeilijkst kloonbare dieren beschouwd. Na de bekendmaking van het succes van Hwang en zijn team, ontstond echter een groot wetenschappelijk schandaal toen bleek dat de Universiteit van Seoul, waar de kloonwerkzaamheden plaatsvonden, zich bezig hield met omstreden menselijk stamcelonderzoek. De professor, die naar eigen zeggen overigens geen kwaad in de zin had, werd na een crimineel onderzoek ontdaan van zijn titel als professor aan de Universiteit van Seoul. De Universiteit blijft echter, ook zonder Hwang Woo-Suk, onderzoek naar kloontechnologie doorzetten.

Snuppy, zoals de naam van het gezonde dier luidt, staat voor Seoul National University puppy. Het dier is de enige succesvolle kloon van ruim duizend embryo's die bij 123 surrogaatmoeders waren geïmplanteerd. Naast Snuppy werd er nog één andere levende puppy ter wereld gebracht, maar deze overleed 22 dagen na geboorte aan een longontsteking. Vooralsnog is Snuppy de enige gekloonde hond en komt daarmee in het rijtje van andere succesvol gekloonde dieren. Na het bekende kloonschaap Dolly volgden ratten, muizen, geiten, koeien, varkens en apen.

Snuppy op jonge leeftijd
Snuppy in augustus 2005