Hamas behaalt absolute meerderheid

Vulkan had ons via de nieuws-submit te melden:

Hamas claimt de absolute meerderheid te hebben behaald bij de Palestijnse parlementsverkiezingen. Uit exit-polls bleek gisteren nog dat de radicaal-islamitische beweging was uitgekomen op 35 à 40 procent van de stemmen en dat de Fatah-partij zo'n 45 procent van de stemmen had behaald. Deze exit-polls blijken echter niet te kloppen.

Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, gaat er ook vanuit dat Hamas heeft gewonnen. Premier Qurei heeft inmiddels het ontslag van zijn kabinet aangeboden.

Hamas, aan de verkiezingen deelnemend onder de naam Blok voor Vernieuwing en Verandering, zegt zeker 77 van de 132 beschikbare zetels in het parlement te hebben behaald. De definitieve uitslag wordt echter pas later verwacht. Mocht Hamas werkelijk de meerderheid hebben behaald, zou dat zeer pijnlijk zijn voor de Verenigde Staten en Israël. Zij beschouwen Hamas als een terreurorganisatie en willen pas met de partij onderhandelen als zij haar gewapende strijd tegen Israël staakt. Het was de eerste keer dat Hamas deelnam aan de verkiezingen.

De Palestijnse president Abbas zal Hamas vragen een regering zonder Fatah te vormen, zo meldde de Palestijnse politicus Erekat vandaag. "De overwinnaars moeten hun verantwoordelijkheden nemen op elk terrein - politiek, veiligheid, economisch en nationaal", aldus Erekat. De Israëlische minister van defensie Mofaz heeft zijn veiligheidsadviseurs in spoedzitting bijeen geroepen in verband met de op handen zijnde overwinning van Hamas. De Israëlische regering zal ook in een spoedzitting bijeen komen.

In totaal deden aan de verkiezingen elf partijen mee. In eerste instantie leek het er nog op dat het voor Fatah mogelijk was een regering te vormen zonder Hamas, maar met enkele kleine, linkse partijen. Nu lijkt deze optie dus onmogelijk. Een regering met Hamas èn Fatah is wel een optie. Parlementskandidaat Mujshir al-Masri van Hamas meldde dat zijn partij niet alleen in de regering gaat zitten en dat er al gesprekken met Abbas zijn geweest over mogelijke samenwerking. Het is echter de vraag of deze samenwerking er daadwerkelijk komt. Hamas meldde vandaag al niet te willen ontwapenen.

Reacties
De VS heeft gemeld de uitslag van de verkiezingen te zullen accepteren, maar dat het Witte Huis vooralsnog niet van plan is samen te werken met een Hamas-regering. Eerst moet de beweging haar standpunten over Israël wijzigen en geweld afzweren, zo benadrukte de Amerikaanse president Bush gisteren nogmaals.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice meldde dat de VS Hamas blijft beschouwen als een terroristische organisatie. "Zoals wij hebben gezegd, je kan niet met een been in de politiek staan en met het andere been in het terrorisme. Daarom is onze positie inzake Hamas niet veranderd", aldus Rice.

De Europese Unie wijst een regering met Hamas niet direct af, maar stelt wel voorwaarden. "Het is duidelijk dat Hamas een substantieel deel van de stemmen heeft gekregen", aldus Europees Commissaris Benita Ferrero-Waldner van Externe Relaties. "Wat belangrijk is, is dat we graag met iedere regering samenwerken die bereid is zich van vreedzame middelen te bedienen."

De Nederlandse minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken was stelliger in zijn reactie. Een diplomatieke relatie met Hamas is pas mogelijk als de organisatie terreur en vernietiging van de staat Israël afzweert, aldus de minister.

Kofi Annan, hoogste baas van de Verenigde Naties, zei in een reactie dat Hamas zijn wapens moet neerleggen voordat ze kan deelnemen aan een democratische politiek proces. Annan zei er zeker van te zijn dat "er binnen Hamas wel degelijk wordt nagedacht" om de wapens neer te leggen.

Iran toonde zich verheugd met de overwinning van Hamas. Het land is blij met de keuze van de Palestijnen voor "de voortzetting van het verzet" tegen de Israëlische bezetting.

Update 21:33
Hamas blijkt inderdaad de absolute meerderheid te hebben behaald in het Palestijnse parlement. De partij krijgt 76 van de 132 zetels. De Fatah-partij houdt maar 43 zetels over, zo heeft de kiescommissie in Ramallah gemeld. Hamas wil nu zo snel mogelijk met de Palestijnse leider Abbas gaan praten over de vorming van een regering. Fatah heeft echter gemeld niet met Hamas in één regering te willen zitten.

Hamas kreeg op nationaal niveau 30 zetels en nog eens 46 kandidaten van hen wonnen op regionaal niveau. Fatah won 27 zetels via de nationale kieslijsten en 16 in de districten. De resterende dertien parlementszetels gaan naar vier kleine partijen en vier onafhankelijke kandidaten.