Afperser van John de Mol hoort drie jaar cel eisen

Icoon JustitieVoor de rechtbank in Amsterdam is vandaag drie jaar cel geëist tegen een man die mediamagnaat John de Mol bedreigde en afperste. De 36-jarige Rocky Tuanakotta, die inmiddels een flinke historie aan afpersingen en oplichtingen op zijn naam heeft staan, eiste vier miljoen euro van De Mol.

Tuanakotta dreigde ervoor te zorgen dat De Mols bedrijf Talpa Capital en het telecombedrijf Versatel zeer negatief in het nieuws zouden komen, waardoor het aandeel Versatel een vrije val zou maken. Ook dreigde hij met een aanslag op De Mol. Toen een medewerker van Talpa Tuanakotta duidelijk maakte dat de mediatycoon niet bereid was om in te gaan op de eisen, kwam deze medewerker ook onder vuur te liggen. "Jij hebt ook bescherming nodig. Klaas Bruinsma, ja. Denk aan je gezin" e-mailde Tuanakotta. Behalve van de afpersing van De Mol wordt Tuanakotta ook verdacht van vier valse bommeldingen. Eén van deze meldingen legde op 1 december 2004 het treinverkeer rond Rotterdam CS volledig stil.

Het is overigens niet de eerste keer dat de oplichter het nieuws haalt. In 2000 wist hij bestuurders van de voetbalclub Vitesse te overtuigen dat de Amerikaanse winkelketen Wal-Mart zo'n 50 miljoen euro in de club wilde steken, een verhaal dat hij volledig uit zijn duim gezogen had. In 2003 verkocht hij Emile Ratelband een niet-bestaande videoband waarop het bewijs zou staan dat minister Gerrit Zalm meer wist over de moord op Pim Fortuyn. Volgens een uitzending van het TROS-programma Opgelicht uit 2003 waren deze twee zaken nog maar het topje van de ijsberg.