CDA en PvdA willen kabelmarkt openbreken

Icoon politiek binnenland nieuwsPvdA-Kamerlid Martijn van Dam en zijn CDA-collega Jos Hessels vinden dat de markt van kabel-tv moet worden opengebroken. De twee zullen komende week een motie hiervoor indienen. De politici verwachten een ontwikkeling gelijk aan het openbreken van de telecommarkt, dat leidde tot fors lagere tarieven.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken kan door de nieuwe telecomwet toezichthouder Opta meer bevoegdheden uitoefenen op de kabelmarkt. Meer concurrentie kan ook op die manier worden afgedwongen. Het wachten is hier echter nog op de Europese Unie, die zich moet buigen over de wetgeving.

Behalve het openbreken van de markt is het volgens Van Dam en Hessels ook nodig iets te doen aan koppelverkooppraktijken van kabelboeren, zoals het gelijktijdig aanbieden van diensten als digitale tv en internet. Verantwoordelijk minister Brinkhorst ziet daar echter geen probleem in, zolang de consument maar niet gedwongen wordt meerdere diensten als een pakket af te nemen.