Blair wil dat moslimleiders actie ondernemen

De Britse premier Tony Blair vindt dat moslimleiders in Groot-Brittannië zich actief moeten verzetten tegen de ''duivelse ideologie'' van de radicaal-islamitische daders achter de aanslagen in Londen. Blair sprak vandaag met een aantal voormannen uit de Britse moslimgemeenschap.

Het is Blair er alles aan gelegen om een felle anti-islamitische stemming in zijn land te voorkomen. Een haatdragende houding jegens de moslimbevolking doet volgens Blair geen recht aan de vredelievende houding van verreweg de meeste Britse moslims. In Groot-Brittannië wonen ongeveer 1,6 miljoen moslims. De meesten hebben hun wortels op het Indiase subcontinent: de voormalige Britse koloniën India, Pakistan en Bangladesh. Circa een half miljoen Britse moslims heeft een Arabische achtergrond. Het gaat dan vooral om Egyptenaren, Libanezen, Palestijnen, Irakezen en Arabieren uit de Golfstaatjes. Blair wil dat er binnen en mét de moslimgemeenschap een discussie op gang komt over kwaadaardige ideologiën. De grootste moslimgroepen in Groot-Brittannië hebben de aanslagen overigens al met kracht veroordeeld.

Strengere wetgeving
Ondertussen gaat de Britse regering de anti-terreurwetgeving aanscherpen. De drie grote politieke partijen hebben al overeenstemming bereikt over een strengere antiterrorismewetgeving. De nieuwe maatregelen hebben betrekking op de voorbereiding van, de training voor en het aansporen tot terroristische daden.

De nieuwe wet is in de eerste plaats bedoeld om het volgen of geven van een terroristische training op Brits grondgebied en in het buitenland beter te kunnen aanpakken. Verder worden voorbereidende acties, zoals het op internet downloaden van instructies voor het maken van een bom, strafbaar. Mensen die indirect aanzetten tot terroristische activiteiten, zoals imams die aanslagen verheerlijken, zullen keihard worden aangepakt

Het voorstel wordt in oktober in stemming gebracht in het Britse parlement en zal waarschijnlijk in december al in werking treden.