Tomas Ross schrijft thriller over Hirsi Ali

Icoon Algemeen nieuwsMisdaadschrijver Tomas Ross is bezig met een boek waarin een aanslag op politica Ayaan Hirsi Ali centraal zal staan. Het boek, dat waarschijnlijk 'De Hand van God' zal heten, is naar verwachting in het najaar klaar. Hirsi Ali komt verder niet handelend voor in het 'puur fictieve' boek, aldus Ross. Hij zegt het VVD-Kamerlid niet te laten sterven in het verhaal.

Ross schreef eerder onder meer 'De zesde mei' over de moord op Pim Fortuyn en het scenario van de film '06-05' van Theo van Gogh, dat deels gebaseerd is op 'De zesde mei'. Voor dit boek ontving Ross de Gouden Strop, een literaire prijs voor thrillers. Zijn nieuwe boek zal volgens de auteur iets weghebben van 'De dag van de Jakhals' van Frederick Forsyth, waarin een Britse huurmoordenaar wordt ingehuurd door een terreurorganisatie om de Franse president De Gaulle te vermoorden. "Bij mij zal de spanning gewekt moeten worden door het raadsel van de opdrachtgever. Het ligt voor de hand om dat de Jihad te laten zijn, maar dat zou ik wat te ééndimensionaal en voorspelbaar vinden", aldus Ross.

Ayaan Hirsi Ali wilde vooralsnog niet reageren op de plannen van Ross. De schrijver zegt dat hij bewust niet gesproken heeft het Kamerlid. "Ik zou me dan beperkt voelen", aldus Ross.

Tomas Ross
Tomas Ross