'Werkloosheid allochtonen juist dalende'

Volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is de werkloosheid onder allochtonen helemaal niet gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde gisteren dat de werkloosheid onder allochtonen in 2004 met 2% was gestegen tot 16%. Dit kwam vooral door de grote stijging van de werkloosheid onder Marokkanen, die opliep van 17 naar 22%.

Het CWI, dat een hele andere rekenmethode hanteert, komt wat betreft de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen) in 2004 uit op 28,4%. In 2003 was dat nog 30%. Volgens het CWI zette deze daling zich in de eerste maand van dit jaar voort. De dalende percentages van het CWI liggen wel veel hoger dan die van het CBS, maar dat komt omdat het CWI ook langdurig werklozen meetelt, en het CBS enkel actief werkzoekenden telt.

Zowel CWI en CBS constateren dat Marokkanen het slechtst presteren op de arbeidsmarkt. In tegenstelling tot belangengroeperingen van allochtonen, die dat toedichten aan toenemende discriminatie van moslims, menen CBS en CWI dat de Marokkanen slecht presteren door de grote taalachterstand in deze bevolkingsgroep.

De werkloosheid onder autochtonen liep volgens het CWI wel op, maar dat komt omdat er vooral veel banen voor hoogopgeleiden sneuvelden, en daar werken relatief gezien weinig allochtonen.