Barroso verwacht goedkeuring Commissie

Icoon politiek buitenland nieuws De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, gaat ervan uit dat het Europese Parlement de nieuwe Europese Commissie zal goedkeuren. Dit ondanks de commotie rondom de persoon van Rocco Buttiglione. Hij is de te benoemen Justitie-commissaris. Een woordvoerder van Barroso zei dit vanmiddag namens hem.

De woordvoerster kon niet zeggen of Barroso daadwerkelijk Buttiglione zal aanhouden voor de post, of dat er een andere Italiaan zal worden voorgedragen. Komende donderdag zal hij spreken met de leiders van de acht EP-fracties.

Rocco Buttiglione wordt door veel leden van het EP als niet geschikt bevonden, vanwege zijn houding ten opzichte van de 'herenliefde'. Hij beschouwt op persoonlijke titel homofilie als een zonde, en vrouwen dienen volgens hem om kinderen te baren. Het Parlement wil dat aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie nu zelf conclusies trekt uit de negatieve aanbeveling over kandidaat-commissaris Buttiglione. Op 27 oktober zal de stemming plaatsvinden.