Filmmaker Moore mogelijk gedaagd voor stemmen ronselen

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

Leden van de Republikeinse partij uit de staat Michigan vragen om strafvervolging van filmmaker Michael Moore. De reden: hij zou stemmen proberen te winnen door middel van ronseling en omkoping. Moore zou de praktijken hebben uitgevoerd tijdens lezingen die hij in zestig steden in de gehele VS onder vooral studenten heeft gegeven.

Ondanks dat Moore middels z'n film Fahrenheit 9/11 de aanval tegen president Bush frontaal heeft ingezet, beweert Moore dat hij tijdens zijn speeches slechts wil aanzetten te stemmen, zonder daarbij een stemadvies mee te geven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland krijgt niet iedere meerderjarige in de VS automatisch het stemrecht, maar vereist de Amerikaanse wet dat je je laat registreren als kiezer. Vooral veel jonge, veelal in de politiek ongeinteresseerde mensen, verzuimen dit.

Waar de Republikeinen het meest over vallen is dat Moore de aspirant-kiezers kleine presentjes, snacks en zelfs ondergoed toezegt, indien ze zich laten registreren als kiezer. Volgens de Michigan Republican Party overtreedt Moore daarmee de kieswet van Michigan, waar Moore inmiddels drie universiteiten heeft bezocht. Hun voorzitter, Greg McNeilly, reageerde als volgt: "We willen dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan deze verkiezingen. Maar niet als ze daarvoor worden overgehaald of omgekocht door types als Michael Moore." Michigan is ook de thuisstaat van Michael Moore zelf en hij heeft daar in de door armoe en werkloosheid geteisterde staat veel aanhang verkregen door z'n vroegere werk.

Overigens is het initiatief van Moore niet uniek. Zo is bijvoorbeeld popartiest en rapper P. Diddy bezig met z'n Citizen Change Movement, waarmee ook hij de jonge, ethnische minderheden in de Verenigde Staten wil bewegen zich te laten registreren als kiezer, zonder daarbij overigens een stemadvies mee te geven.