Journalisten krijgen Kamerverbod

Het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer heeft besloten dat journalisten voortaan niet meer in de wandelgangen van het parlement mogen komen. Volgens het presidium zorgen de journalisten voor teveel onrust tijdens debatten. Ongeveer dertig van hen hebben vandaag tijdens het vragenuurtje geprotesteerd tegen het besluit.

Opvallend is dat de onrust vaak niet de schuld van de media is. Tijdens de meeste debatten mocht men achter de vergaderzaal komen. Vooral op dinsdag, begin van de vergaderweek, gebruikten de Kamerleden die gelegenheid om de pers informatie door te spelen over hun plannen voor de komende dagen. Daarbij ging het vaak nogal rumoerig toe.

De protesterende journalisten liepen ondanks het verbod toch de wandelgangen in. De vergadering werd daarop kort onderbroken. De Parlementaire Persvereniging zal schriftelijk bezwaar aantekenen tegen het verbod.

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas vond het "heerlijk rustig" tijdens het vragenuurtje. De afgelopen tijd kreeg hij regelmatig telefoontjes van tv-kijkers, die klaagden dat ze door het lawaai het live uitgezonden vragenuurtje niet konden verstaan. Hij wil de maatregel dan ook in stand houden.