Hoger collegegeld studenten van buiten EU

Icoon Binnenlands nieuws Het collegegeld voor studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen die afkomstig zijn van buiten de Europese Unie zal waarschijnlijk vanaf volgend jaar verhoogd worden. De reden voor de verhoging is dat het kabinet af wil van de rijksbijdrage aan de universiteiten en hogescholen voor deze groep. De bezuinigingsplannen zullen op prinsjesdag aangekondigd zullen worden. Het gaat voornamelijk om studenten uit China, Vietnam en Indonesië.

De koepelorganisatie van de universiteiten VSNU heeft het nieuws bevestigd. Volgens de VSNU heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de maatregel in besprekingen aangekondigd. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs wilde nog niets kwijt over de maatregel, behalve dan dat het 'een van de opties is'.

20 miljoen bezuiniging
Op dit moment kosten de ongeveer 5.000 studenten waar het om gaat het ministerie van OCW zo'n 25 miljoen euro per jaar. Dit geld gaat naar de universiteiten en hogescholen die voor alle studenten 5.000 euro per jaar ontvangen. Met het afschaffen van de bijdrage voor studenten uit niet EU-landen kan twintig miljoen euro bespaard worden, omdat er wel een ander programma voor in de plaats zal komen.

"We denken hierover [over de plannen] na omdat buitenlandse studenten een meerwaarde moeten hebben, nu worden ze vaak geworven om budgettaire redenen. We willen van kwantiteit naar kwaliteit," aldus Rutte, die als vervanging een beurzenprogramma voor getalenteerde buitenlandse studenten wil opstarten. Dit programma zal vijf miljoen euro per jaar gaan kosten.

Concurrentiepositie
Nederlandse universiteiten werven de niet-EU-studenten vaak voor de bètaopleidingen in de hoop dat deze na hun studieperiode in Nederland blijven werken als onderzoeker. Voor veel buitenlanders is Nederland populair vanwege het lage collegegeld in vergelijking met de Engels sprekende landen en de hoge Engelstaligheid in vergelijking met andere EU-landen.

De onderwijsinstellingen begrijpen de beslissing niet, omdat deze recht tegen het kabinetsbeleid om het onderwijs te internationaliseren ingaat. Ze zijn bang hun internationale concurrentiepositie te verliezen als gevolg van de maatregel.