Zweed in cel na anti-homo preek

In Zweden is een predikant van de pinkstergemeente veroordeeld tot één maand cel omdat hij in een preek homoseksuele mensen beledigd heeft. De veroordeelde, ds. Ake Green, noemde in een preek homoseksualiteit een ''abnormaal, afschuwelijk kankerverwekkende tumor in het lichaam van de samenleving''. Verder bestempelde de geestelijke homoseksuelen als ''perverse mensen, wier seksuele drijfveer de duivel heeft gebruikt als zijn krachtigste wapen tegen God.''

De veroordeling van de christelijke geestelijke is een rechtstreeks gevolg van een in mei dit jaar in Zweden aangenomen nationale wet tegen hatelijk en beledigend taalgebruik. De openbare aanklager zei dat men welke religie dan ook mag aanhangen, maar dat deze preek een aanval op alle fronten was tegen homoseksuelen. Het bijeenverzamelen van bijbelteksten, zoals ds. Green gedaan heeft, maakte zijn preek tot een hatelijke rede, aldus de aanklager.

Johan Candelin, directeur van de commissie voor godsdienstvrijheid van de World Evangelical Fellowship (WEF), viel kort voor deze veroordeling de nieuwe Zweedse wet aan. Volgens hem is die in strijd met de VN-verklaring voor de mensenrechten. De wet zou Zweden op hetzelfde niveau als China plaatsen, waar de staat bepaalt welke theologie toelaatbaar is.