Info over liquidatie A'damse topcriminelen gelekt

macromarkt.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Zeer gevoelige informatie omtrent de liquidaties op topfiguren uit de Amsterdamse onderwereld is in handen van criminelen gekomen, zo melden het NRC Handelsblad en Het Parool vandaag. De dossiers bevatten informatie uit telefoontaps, inlichtingen van zeker één politie-informant en analyses van de liquidaties van figuren als Sam Klepper, Jan Femer en Willem Endstra.

Het vermoeden bestaat dat er een lek zit bij de politie of het OM. De informatie is namelijk zo gevoelig dat maar weinig mensen bij politie en justitie er toegang toe hebben. Waarschijnlijk heeft de onderwereld dik betaald voor de dossiers. De rijksrecherche onderzoekt het lek bij het opsporingsapparaat.

De gevoeligheid blijkt bijvoorbeeld uit het volgende: Uit een zogeheten tap-verslag blijkt dat vlak na de moord op Sam Klepper zijn partners in crime John Mieremet en ex-Heineken ontvoerder Willem Holleeder constant bezig zijn informatie te krijgen uit welke hoek de liquidatie komt. Er blijkt ook uit dat Mieremet destijds contact had met onder meer Etienne Urka (voormalig tweede man van de Klaas Bruinsma-groep), drugshandelaar Norbert Stok en Nico Visser (inmiddels tot twaalf jaar veroordeeld wegens de geruchtmakende café-moord in Hoorn). Er wordt onder meer gesproken over een lijst, waarbij het zou gaan om een 'lijst met slachtoffers'.

Verder blijkt uit een telefoongesprek tussen Norbert Stok (ooit gekwalificeerd als 'een van Neerlands meest talentvolle en verdienstelijke hasjhandelaren) en Mieremet, dat Stok een uur voor de liquidatie gebeld werd door een zakenrelatie met de mededeling dat hij later die dag even op teletekst moest kijken. Met andere woorden: Stok moet meer weten over hen die de liquidatie gepleegd hebben.

Zie ook uitgebreid artikel in Het Parool.