Nederlander vindt bril te duur

Icoon Binnenlands nieuwsIn een onderzoek gehouden door TNS NIPO in opdracht van Specsavers blijkt dat Nederlanders brillen te duur vinden. Voor een bril moet er gemiddeld 331 euro neergeteld worden, terwijl 181 euro een acceptabel bedrag wordt gevonden. Ten opzicht van de resultaten van het onderzoek gehouden in het jaar 2000, toen het verschil tussen de acceptatieprijs en realistische prijs 75 euro was. Uit het onderzoek de Brillenbarometer blijkt onder andere dat driekwart van de Nederlanders het dragen van een bril een kostbare aangelegenheid vindt.

Dragers van de multifocale bril, waarmee je zowel dichtbij en veraf mee kan kijken, blijken juist een nog groter verschil te hebben tussen de bedragen. Een gemiddelde multifocale bril kost gemiddeld 450 euro, terwijl de klant 240 euro meer dan genoeg vindt. Ongeveer de helft van de brildragers is niet blij met de hoge prijzen. Voor twintig procent was dat de reden om op een andere opticien over te stappen. Een even groot deel van de klanten kwam pas achter de prijs van de bril toen ze wilde afrekenen.

Dit jaar werd ook de prijs-kwaliteitverhouding meegenomen in het onderzoek. Een klein deel vindt dat een goede kwaliteit bril niet veel hoeft te kosten.