Dierenbescherming steunde illegale DBF

Legale organisaties zoals de Dierenbescherming, Lekker Dier en het Anti-Bont Comité, blijken in het verleden acties van het illegale Dierenbevrijdingsfront (DBF) mede te hebben gefinancierd. De Dierenbescherming heeft zelfs recent nog samengewerkt met een radicale club voor dierenrechten die wordt geleid door een ex-prominent van het DBF. Deze is eerder veroordeeld voor diefstal met geweld bij een DBF-actie.

Deze gegevens worden vandaag onthuld door het NRC-Handelsblad, dat een reconstructie maakte van 25 jaar radicaal dierenrechtactivisme gebaseerd op politiedossiers, persoonlijke archieven en interviews met negen (voormalige) dierenbevrijders.

Alle grote dierenbelangenorganisaties verklaarden eerder dit jaar dat ze zich altijd van illegaal dierenactivisme hebben gedistantieerd. Uit de gegevens van het NRC blijkt dus het tegendeel. De nieuwe voorzitter van de Dierenbescherming, R.G. Buddenberg, vreest voor ''grote schade'' voor zijn organisatie. Hij wil de interne gang van zaken laten doorlichten. ''Als er zaken zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen moeten we forse maatregelen nemen en zonodig mensen royeren''.

De grootste dierenwelzijnsorganisatie is de Dierenbescherming met zo'n 175.000 leden. Lekker Dier heet nu Wakker Dier en het Anti-Bont Comité heet nu Bont voor Dieren. Volgens Buddenberg dient de Dierenbescherming ,,de waarheid niet te verzwijgen'' en ,,geen maatschappelijk draagvlak te verliezen''.

Het NRC schrijft verder dat het dierenactivisme vooral sinds medio jaren negentig is geradicaliseerd. Toen deden brandstichtingen bij onder meer nertsenhouders en slachterijen industrie hun intrede, alsmede acties waarbij, naar Brits voorbeeld, proefdieronderzoekers in hun privéleven worden geïntimideerd en bedreigd. Een verdere radicalisering van zo'n 500 tot 600 actievoerders wordt gevreesd.

-
Zie ook een uitgebreid artikel in het NRC, over de radicalisering van dierenactivisten (login verplicht).