Opnieuw aardbeving Groningen

syl68 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zondagavond was er wederom een aardbeving in de provincie Groningen. Om 21:04 trilde de grond bij de plaatsen Stedum en Middelstum (gemeente Loppersum). De beving had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. Twee eerdere bevingen hadden een kracht van 3,0 op de schaal van Richter.

Ook deze beving is het gevolg van gasboringen aldus een seismoloog van het KNMI. De beving is de derde in een maand tijd in Groningen. Het epicentrum van de aardbeving lag één kilometer noordelijker dan de beving van tien november. Bij het KNMI hebben vijf mensen gemeld dat ze de beving hebben gevoeld.

De beving is een voor Nederlandse begrippen vrij krachtig. Er hebben zich tot nu toe bijna vijftig aardbevingen voorgedaan. Allemaal werden ze veroorzaakt door aardgaswinning. De bevingen hadden een kracht van tussen de 1,5 en 3,0 , en vinden plaats op een diepte van ongeveer drie kilometer. Dat is de diepte waarop gas wordt gewonnen.

De zwaarst geregistreerde aardbeving (mogelijk) als gevolg van gaswinning in Nederland was in 2001 in Alkmaar, deze had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter.