Ahold komt met miljardenemissie

Om de enorme verliezen na de schandalen het hoofd te kunnen bieden, zal Ahold met een miljardenemissie komen. Daarnaast wordt een aantal bedrijfsonderdelen verkocht waarmee Ahold hoopt vijf miljard op te kunnen halen.

Kort geleden werd bekend dat Ahold vorig jaar een nettoverlies had geleden van 1,2 miljard euro en een omzet geboekt van 62,7 miljard euro. Het verlies over 2002 was vooral het gevolg van malversaties in de boekhouding van de Amerikaanse dochter US Foodservice.

Ahold hoopt met de claimemissie alleen al minstens 2,5 miljard euro op te halen. Bij een claimemissie kunnen bestaande aandeelhouders zich met voorrang inschrijven. Het groene licht voor de emissie moet worden gegeven tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 26 november aanstaande. Dan zal ook de prijs van nieuwe aandelen worden vastgesteld.

Ahold verkoopt de bedrijfsonderdelen die geen leidende positie hebben in hun markt. Onder meer de Spaanse activiteiten worden afgestoten.

Topman Moberg, omstreden vanwege zijn salariëring, presenteerde vandaag de nieuwe doelen voor Ahold. Zelf sprak hij van de lancering van het nieuwe Ahold. Hij benadrukte dat hij van het concern een geheel wil maken.