Qurei zal Palestijnse premier blijven

Korte tijd geleden berichtten we jullie dat de Palestijnse premier Qurei zou opstappen. Dit werd destijds al door meerdere functionarissen tegengesproken. Zojuist is bekend geworden dat Qurei aan zal blijven. Dit wel op een cruciale voorwaarde.

De Palestijnse leider Yasser Arafat zou Achmed Qurei gevraagd hebben aan te blijven als premier en volgende week een nieuw kabinet te vormen. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaath, bevestigde dat Qurei het verzoek heeft geaccepteerd.

Een Palestijnse functionaris bevestigde dat Qurei wel een voorwaarde gesteld aan de verlenging van zijn premierschap. Hij zou eerst het geschil met Arafat over de controle van de veiligheidsdiensten willen oplossen. De president wil de macht hierover niet opgeven.

Qurei leidt sinds 4 oktober een noodkabinet, dat in het leven was geroepen na botsingen tussen Arafat en Qurei. "Qurei zal het nieuwe kabinet presenteren als het mandaat van het huidige kabinet volgende week afloopt", zo zei Shaath.

In het nieuwe kabinet zitten veel getrouwen van Arafat. Dit vormt de basis voor de nieuwe regering, aldus de Fatah-beweging van Arafat. "Het Fatah-bestuur heeft de mogelijkheden voor een nieuw kabinet bekeken en Arafat wil dat Qurei de formatie ervan op zich neemt", aldus Shaath. "Arafat en het bestuur zijn unaniem in hun steun aan Qurei."