Dodelijke spin nu ook in Europa

earendil en ROLLENDE_BABBA hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

roodrugspin De Australische roodrugspin is nu ook buiten haar landsgrenzen te vinden. Zo zijn enkele exemplaren van de dodelijke spin al in BelgiŽ aangetroffen. Men vreest nu voor een internationale plaag.

De spin komt oorspronkelijk alleen voor in AustraliŽ, maar is via olietransporten overgekomen naar Japan. Tegen de verwachtingen in bleken de beestjes prima tegen de kou te kunnen. Spinnenexpert Robert Raven van het Queensland Museum in AustraliŽ denkt dat de spinnen een eigenschap hebben ontwikkeld, waardoor ze in de kou kunnen overleven.

De spin werd voor het eerst in 1995 in Japan ontdekt. Later ontdekte men ze op de vrachtwagen, een vervoermiddel waar spinnen wel meer gebruik van maken. Bestrijding bleek niet gemakkelijk te zijn. De diertjes zijn voor bijna alle bestrijdingsmiddelen immuun en zelfs wanneer de spinnen werden gedood, bleken hun eitjes nog vruchtbaar te zijn. Eťn spin kan al voor een paar honderd nakomelingen zorgen. Ze leggen hun eitjes ook op schepen en vrachtwagens.

Wetenschappers hebben de concentratie van de spinnen op het treinstation in de Japanse stad Osaka onderzocht. Die bleek daar even hoog te zijn als in de Australische dorpjes in de zomer. "Als de spinnen in Osaka overleven, kunnen ze het overal. De sterksten overwinnen, dat is duidelijk", aldus de spinnenkenner. Tevens lijken de beestjes het stadsleven op te zoeken. De dieren zijn waarschijnlijk via scheepstransport ook in Europa beland, meent Raven.

De roodrugspin is familie van de zwarte weduwe. Het dier is vier tot tien millimeter groot en heeft een rood streepje over het achterlijfje lopen. Vooral het vrouwtje wordt verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke beten. Per jaar worden er ongeveer 200 mensen gebeten. Sinds de jaren vijftig is er een tegengif beschikbaar.