FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 juli 2003

Eerste kilometers voor Kiesa

Nicolas Kiesa heeft gisteren zijn eerste kilometers met de auto van Minardi gereden. De Deen reed iets meer dan 300 kilometer op het Italiaanse circuit Fiorano.

Kiesa, die afgelopen maandag de opvolger van Justin Wilson bleek, had zo de mogelijkheid aan de auto en het team te wennen. De 25-jarige coureur heeft niet eerder in een Formule 1 bolide gereden en was dan ook enthousiast en onder de indruk. "Ik voelde meteen dat de auto enorm krachtig was", vertelt Kiesa. "Ik drukte het gaspedaal slechts licht in, maar de acceleratie was enorm. De grootste verrassing was voor mij was echter de remweg. Het is echt niet te geloven hoe krachtig de remmen zijn."

"Ik ben positief verrast dat ik ruim 300 kilometer heb kunnen afleggen zonder noemenswaardige fysieke problemen. Het was een geweldige ervaring en ik kijk enorm uit naar mijn racedebuut in Hockenheim volgende week", aldus de kersverse Minardi-coureur.

Basso gevraagd door Armstrong

De huidige nummer zeven in de rangschikking Ivan Basso is benaderd door US Postal.

Lance Armstrong zou erg gecharmeerd zijn van de Italiaan, die bij Fassa Bortolo een aflopend contract heeft. Basso maakte indruk in de bergetappes en bleek daarnaast een constant renner te zijn.

Basso werd in 1998 in Maastricht Wereldkampioen op de weg bij de Beloften en won verleden jaar de Witte trui (Jongerenklassement van de Tour de France).

Uwe Peschel breekt een rib

Uwe Peschel heeft in de tijdrit bij een val een rib gebroken. Ook kampt de renner van Gerolsteiner met een ingeklapte long.

De Duitser, die in de eerste tijdrit verraste met zijn scherpe tijd, was vandaag ook snel op weg. Hij had snelle tussentijden. Met een eindtijd van 57'35" op 3 minuut 30 van winnaar David Millar viel het resultaat uiteindelijk in het niet. Peschel brak bij één van zijn twee vallen zijn rib.

Na zijn finish werd in het ziekenhuis de ernst van zijn verwondingen vastgesteld. Het ziet er naar uit dat de 'tweede' Duitse tijdritspecialist morgen niet van start zal kunnen gaan.

Mishandelingen in Roermond eisen slachtoffers

Joycie, XcUZ_Me en Maan_man hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Roermond is opgeschrikt door twee misdrijven waarbij veel geweld werd gebruikt. Een bejaarde man is aan de gevolgen van de mishandeling overleden, een andere man raakte zwaargewond.

Een man van 72 die het graf van zijn pas overleden vrouw bezocht werd met een zware steen op zijn hoofd geslagen. Dat gebeurde dinsdag al, maar werd pas nadat hij afgelopen vrijdag overleed door de politie bekendgemaakt.

Een andere man werd in zijn huis meerdere malen met een hamer geslagen. Getuigen zeggen dat het in beide gevallen om een beroving ging.

Vinokourov strijdlustigste

Alexandre Vinokourov van Team Telekom is door de Tourorganisatie uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de Tour de France 2003.

De Kazach kreeg van een jury de meeste punten toebedeeld voor het klassement van de strijdlustigste renner. Tweede werd Paolo Bettini van Quick Step - Davitamon. De derde plaats is voor Tyler Hamilton (CSC).

Weliswaar is er morgen nog een etappe te verrijden, echter die etappe is meer als defilé bedoeld. 'Jean-Marie Leblanc zal de renners Parijs in leiden'. Een prijs voor de strijdlustigste renner is er morgen derhalve niet. Vorig jaar won Laurent Jalabert de titel.

Dierenasielen dreigen overvol te raken

Eerder meldden we jullie al de sterke toename van het aantal dieren in de dierenasielen. De situatie is door de vakantie nijpend geworden. Dit meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

De Nederlandse dierenasielen zitten zo vol, dat de Dierenbescherming vreest voor onhoudbare situaties. De kans op infectieziekten is duidelijk aanwezig. De situatie is nu zo erg, dat veel asielen dieren weigeren of een wachtlijst hebben moeten opstellen. De dierenbescherming meldt dat bij sommige beheerders jonge katjes door de brievenbus gefrommeld zijn. Ook worden honden aan het hek gebonden en achtergelaten.

De drukte bij de asielen is met name te wijten aan vakanties, scheiding, allergie, burenruzies of een nieuwe baan. Veel mensen die hun huisdier weg willen doen, zijn zelden bereid de vergoeding te betalen, die ongeveer vijftig euro bedraagt. Hierdoor worden de dieren vaak op een andere manier gedumpt.

Jaarlijks worden ongeveer 70.000 honden en katten dakloos. Het grootste deel wordt opgevangen in de asielen. In 2002 werd 69 procent van de katten en 83 procent van de honden herplaatst.

Apothekers krijgen miljoenen aan bonussen

Apothekers hebben volgens zorgverzekeraar VGZ vorig jaar 650 miljoen euro aan bonussen van de farmaceutische industrie en groothandel gekregen. VGZ zegt dat Nederlandse verzekerden per jaar dertig euro minder premie zouden betalen als de apothekers de verlagingen zouden doorgeven aan de verzekeraars. De apothekersvereniging KNMP noemt de door VGZ genoemde cijfers veel te hoog.

Nederlandse apothekers krijgen van de verzekaars voor elk medicijn dat ze verstrekken een vastgestelde vergoeding. Vaak krijgen ze van hun leveranciers, de farmaceutische bedrijven en de groothandels, flinke kortingen. In totaal zouden ze 850 miljoen euro aan bonussen ontvangen.

Daarvan zou de overheid 200 miljoen opeisen. De rest zou naar de apothekers zelf gaan. Het bedrag dat per apotheker aan de strijkstok blijft hangen, kan oplopen tot enkele honderdduizenden euro's per jaar.

Omdat de voordeeltjes in de eigen zak verdwijnen, betalen de verzekeraars meer dan nodig is, aldus VGZ, één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. De apothekersorganisatie KNMP bestrijdt de aantijgingen van VGZ. Volgens KNMP ontvangen de apothekers 450 miljoen euro aan bonussen.

Onlangs diende een aantal kort gedingen tussen verzekeraars en apothekers. Apothekers spanden deze aan omdat de verzekeraars hen wilden dwingen goedkope medicijnen in te kopen. De apotheken willen zelf kunnen beslissen bij welk bedrijf ze hun medicijnen inslaan.

Strijd om de Groene trui

Het gevecht om de Groene trui resteert, de andere vaste prijzen lijken vergeven.

Lance Armstrong (US Postal) gaat op voor de Gele trui. Richard Virenque (Quick Step - Davitamon) heeft de Bolletjestrui. Denis Menchov (iBanesto.com) wint de Witte trui.

Robbie Mc Ewen (Lotto-Domo) heeft de beste papieren voor de Groene trui. Hij verdedigt morgen een voorsprong van twee punten op Baden Cooke (FDJeux.com). Op de achtergrond dingt ook Erik Zabel (Team Telekom) op 13 punten nog mee voor de trui. In de rit naar Parijs zijn twee sprintjes opgenomen waar 6, 4 en 2 punten te verdienen zullen zijn. Na 66 km en na 95 km. Op de eindstreep zal na 152 kilometer echter de definitieve beslissing vallen.

Een prijs van 100.000 euro voor de winnaar van het Centenaire klassement ligt in Parijs klaar. Momenteel leidt Stuart O'Grady (Crédit Agricole) het gelegenheidsklassement ter gelegenheid van 100 jaar Tour. Het klassement wordt samengesteld uit de finishklasseringen van de renners in de zes klassieke steden van de eerste Tour: Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux, Nantes en Parijs. De winnaars in deze steden krijgen voorts naast de dagprijs een bedrag van 1903 euro cadeau.
Thor Hushovd (Crédit Agricole) en Fabrizio Guidi (Team Bianchi) op kleine achterstand lijken ieder echter goede kans te hebben de prijs op de streep in Parijs alsnog binnen te halen. Nummer vier Ullrich zal daarvoor waarschijnlijk tekort komen, alhoewel de Duitser deze Tour vrijwel altijd bij de eerste dertig renners te vinden was.

Sekstoeristen teisteren Britse natuurparken

Linz, Mitch en 1750GTV hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse natuurparken hebben steeds meer te kampen met overlast door mensen die openlijk de liefde bedrijven. The Times meldt vandaag dat het meestal bijeenkomsten zijn, die via het internet worden georganiseerd. De bijeenkomsten trekken bovendien veel toeschouwers, hetgeen de overlast verergert. De Britse krant spreekt van een 'seks-epidemie' , die in vaktermen 'dogging' wordt genoemd.

In een enquête onder 260 parkwachten meldde tweederde van deze toezichthouders dat het probleem steeds ernstiger wordt. De term 'dogging' verwijst naar de argumenten die exhibitionisten vaak gebruiken als ze door de politie worden betrapt. Het merendeel zegt dan dat ze "de hond aan het uitlaten waren". De vrouwen die meedoen aan de seksbijeenkomsten worden door de politie betiteld als 'dogettes'.

Horeca neemt maatregelen tegen eetpiraterij

Gisteren lieten we jullie weten, dat een groot deel van de horeca klanten misleidt met mineraalwater. Vandaag kwam het volgende bericht van de horeca naar buiten:

De Nederlandse horeca is van plan om eetpiraten aan te pakken. Klanten die na de maaltijd vertrekken zonder te betalen, komen op een waarschuwingslijst te staan.

De restauranthouders hebben voor het opstellen van deze lijst permissie gekregen van het College Bescherming Persoonsgegevens. Volgens Koninklijke Horeca Nederland is de lijst puur bedoeld voor intern gebruik, om collegae te waarschuwen.

Van het College Bescherming Persoonsgegevens mogen alleen mensen op de lijst geplaatst worden, als de restauranthouder aangifte heeft gedaan bij de politie. De schade die eetpiraten veroorzaken, bedraagt vier miljoen euro per jaar, aldus Koninklijke Horeca Nederland.

Punten ronde 20

De beslissing is daar, Lance Armstrong zal morgen triomferend Parijs binnen rijden. Mocht de Amerikaan zich rijdende houden op de gladde steentjes van de Champs Elysées dan is de vijfde Tourzege van de Amerikaan een feit. De tijdrit bracht uiteindelijk geen secondensteekspel naar voren, na 37 kilometer lag Ullrich op de grond. De Duitser kon wel zijn weg vervolgen en zal zo als tweede op het podium staan. Alexandre Vinoukorov completteert het drietal van het podium.

De etappezege in de tijdrit was vandaag voor djscandalous en PLAE@ met 196 punten. Vooral PLAE@ zal de handen dichtknijpen, het gat met koploper Magerusz slonk tot 45 punten. Niet geheel kansloos nog. De derde plaats in de tijdrit was voor Fatality (193).

Het klassement voor Parijs ziet er met nog één ronde plus klassementspunten te gaan, voor wat betreft de directe kanshebbers op de prijzen, nu als volgt uit:

1 Magerusz
2 wb
3 remcov
4 PLAE@
5 Arthur78
6 Trainspotter
7 Engelaartje
8 LionKing
9 Kareem.Abdul-Jabbar
10 bruut

Magerusz en LionKing staken vandaag niet in beste vorm. PLAE@ en Arthur78 staken er daarentegen bovenuit. Hoe dat morgen zal zijn? De verschillen zijn miniem. Zal er een vlucht slagen of wordt er traditioneel afgesprint? De laatste massasprint dateert alweer van de zesde etappe in Lyon.
Hoe dan ook, morgen valt de beslissing, iedereen veel succes gewenst !

De redactie


Uitgevallen renners tot nu toe: Marc Lotz (RAB), Levi Leipheimer (RAB),
Angel Vicioso (ONC), Fabio Baldato (ALE), Jesus Maria Manzano (KEL),
Alessandro Petacchi (FAS), Jaan Kirsipuu (AG2), Olaf Pollack (GER), Luis
Perez (COF), Michael Rich (GER), Marco Velo (FAS), Aitor Gonzalez (FAS),
Volodymir Gustov (FAS), Sven Montgomery (FAS), Nicola Loda (FAS), Ignacio
Guttierez (KEL), Antonio Tauler (KEL), Samuel Sanchez (EUS), Pierre
Bourquenoud (JEA), Eddy Mazzoleni (VIN), Lilian Jegou (CRE), Jimmy Casper (FDJ),
Stefano Zanini (SAE), Andréas Klöden (TEL), Angelo Furlan (ALE), Joseba Beloki (ONC), Stefano Garzelli (VIN), Tobias Steinhauser (GER), Jens Voigt (CRE), Stéphane Auge (CRE), Matthew Wilson (FDJ), David Etxebarria (EUS), Unai Etxebarria (EUS), Pietro Caucchioli (ALE), Danilo Di Luca (SAE), Torsten Schmidt (GER), René Haselbacher (GER), Raffaele Ferrara (ALE), Davide Rebellin (GER), Robert Hunter (RAB), Robert Fédrigo (CRE), Andrej Hauptman (VIN), Rik Verbrugghe (LOT), Marco Milesi (VIN), Fred Rodriguez (VIN), Leonardo Bertagnolli (SAE), Axel Merckx (LOT), Nick Gates (LOT), Remmert Wielinga (RAB) en Santiago Botero (TEL)

Maleisië: echtscheiding via SMS

JackieS en Mandrake hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Moslimmannen in Maleisië hoeven hun vrouw alleen maar een SMS'je te sturen om van haar te scheiden. Volgens een religieus adviseur van premier Mahathir Mohammed is dat in overeenstemming met de islamitische wetgeving. Dit meldde de New Straits Times vandaag.

Een islamitische rechtbank stelde een man in het gelijk die zijn vrouw via een SMS gemeld had dat hij haar niet meer als zijn echtgenote zag. In reactie daarop zei adviseur Hamid Othman: "SMS is gewoon een soort schrijven". De islamitische wetgeving schrijft voor dat een man van zijn vrouw kan scheiden door haar drie keer mee te delen dat hij haar verstoot.

Ullrich valt, Armstrong wint

De laatste tijdrit in de Tour de France van Pornic naar Nantes moest uitsluitsel geven over de eindzege. In een boeiend duel bleef Lance Armstrong overeind. Een vijfde Tourzege van de Amerikaan lijkt daarmee op handen.

De Duitser van Team Bianchi vertrok hard uit de startblokken. Na tien kilometer had hij vier seconden teruggepakt. Bij de eerste tussentijdmeting bleek Armstrong het verschil al weer te hebben weggepoetst. Net als in de eerste tijdrit hadden de matadoren daar een exact gelijke tussentijd.

Armstrong zette vervolgens druk op Ullrich. Het verschil werd vijf seconden in het voordeel van de Amerikaan. In de volgende kilometers bracht de Duitser de balans weer tot stand en kreeg door risico nemen weer een paar seconden voorsprong. Na 32 kilometer in Bouaye had de Duitser bijna drie seconden voorsprong.

In de resterende 17 kilometer diende der Jan daarmee nog minimaal driekwart minuut op te halen om nog kans te maken op de Tourzege. Ullrich, met een zwaarder verzet trappend dan de Amerikaan, kwam echter bij een van de vele bochten ten val. Met nog 12 kilometer te gaan leek de strijd beslecht.

Lance Armstrong besloot in het vervolg om alles heel te houden en zo liep het verschil met Ullrich niet al te zeer op. David Millar was er niet rouwig om, de Schot bleef Armstrong nu 14 seconden voor. Ullrich werd ondanks zijn val nog vierde in de tijdrit, net voor Bodrogi. Tyler Hamilton wist met een knappe tweede tijd naar de vierde plaats in het klassement op te schuiven. Hij bleef daarmee Haimar Zubeldia en Iban Mayo voor.

Millar wint laatste tijdrit

Specialist David Millar veroverde de etappezege in Nantes, hij was de snelste in de tijdrit. Ondanks een val door de barre weersomstandigheden bleef de Schot iedereen voor.

Alle ogen waren echter gericht op de twee laatst startende renners. Lance Armstrong bleef Jan Ullrich voor en stelde daarmee de eindzege in de Tour haast veilig.

De uitslag:

1 MILLAR David GBR COF in 54' 05"
2 HAMILTON Tyler USA CSC at 00' 09"
3 ARMSTRONG Lance USA USP at 00' 14"
4 ULLRICH Jan GER TBI at 00' 25"
5 BODROGI Laszlo HUN QSD at 00' 26"
6 EKIMOV Vjatceslav RUS USP at 00' 56"
7 PENA Victor Hugo COL USP at 01' 00"
8 HINCAPIE George USA USP at 01' 08"
9 CHAVANEL Sylvain FRA BLB at 01' 12"
10 BRUSEGHIN Marzio ITA FAS at 01' 26"
11 O'GRADY Stuart AUS C.A at 01' 38"
12 ROGERS Michael AUS QSD at 01' 40"
13 MOREAU Christophe FRA C.A at 01' 43"
14 LEFEVRE Laurent FRA DEL at 01' 46"
15 BLAUDZUN Michaël DEN CSC at 01' 56"
16 VINOKOUROV Alexandre KAZ TEL at 01' 56"
17 ZUBELDIA Haimar ESP EUS at 02' 02"
18 PETROV Evgeni RUS BAN at 02' 07"
19 MAYO Iban ESP EUS at 02' 08"
20 VAN DE WOUWER Kurt BEL QSD at 02' 11"

Na etappe 18

Lastras werd de koning van de lange ontsnapping, hij klopte Dacruz op de streep. Na de tijdrit naar Nantes zal het klassement grotendeels gemaakt zijn. Er zijn nog 148 renners in koers.

Etappe 18 Bordeaux - Saint-Maixent-l'Ecole

Gele trui: Lance Armstrong (US Postal)
Groene trui: Robbie Mc Ewen (Lotto-Domo)
Bolletjestrui: Richard Virenque (Quick Step - Davitamon)
Witte trui: Denis Menchov (iBanesto.com)
Strijdlustigste renner: Andy Flickinger (AG2R)
Rode lantaarndrager: Hans de Clercq (Lotto-Domo)

Incidenten:
Viatcheslav Ekimov (US Postal): insectenbeet op de onderlip
Gerrit Glomser (Saeco): pijn aan linkerknie
Julian Usano (iBanesto.com): pijn aan bijde knieen
Leon Van Bon (Lotto-Domo): ademhalingsproblemen
Franck Renier (Brioches La Boulangère): kneuzing op rechterheup
Opgave Santiago Botero (Team Telekom), niet gestart

Organisatie:
Gilberto Simoni (Saeco), Walter Benetteau (Brioches La Boulangère) en Didier Rous (Brioches La Boulangère) kregen een boet van 100 Zwitserse Francs voor het niet tekenen voor de start.

Anthony Geslin (Brioches La Boulangère) kreeg een boete van 50 Zwitserse Francs voor incorrect gedrag.

Stekelenburg: ''Kok wilde mij niet''

Johan Stekelenburg zegt vandaag in een uitgebreid interview met de Volkskrant dat hij bij de opvolging van Wim Kok als kandidaat is afgeserveerd door Kok zelf. Hij zou iemand zijn geweest met te weinig Haagse politieke ervaring en te veel commissariaten. ''Dan wordt gezegd dat je een zakkenvuller bent. En dat raakt me'', aldus Stekelenburg. ''Ik denk dat dat voor Kok en de partij de belangrijkste overweging is geweest mij er niet bij te betrekken. Tegelijkertijd: hij zat vast aan Melkert. En Kok is heel trouw. Hij was niet ontvankelijk voor een alternatieve kandidaat''.

De huidige burgemeester van Tilburg is ervan overtuigd dat Kok en Melkert hem ook als bedreiging zagen, als 'de man van het volk'. Hij denkt dat als hij de strijd had mogen aangaan met Pim Fortuyn, diens rol 'in elk geval gehalveerd' zou zijn geweest. Onder Wouter Bos werd aan hem en Job Cohen gevraagd of ze kandidaat-premier wilden worden in de verkiezingen van januari. Stekelenburg had het gevoel de eerste keuze te zijn, maar moest afhaken toen bleek dat hij aan kanker leed.

StekelenburgOnlangs is duidelijk geworden dat de kanker bij Stekelenburg niet meer te genezen is: '''Het zit in mijn lijf en ik krijg het er nooit uit''. De uitvaart is al geregeld zo zegt Stekelenburg. Maar hij ondergaat momenteel wel een nieuwe chemokuur. ''Doodgaan, ik vind het niks, waardeloos. Ik ga die bestraling in met één doel; dat ik het daarna tot mijn 65ste volhoud als burgemeester. Ik moet het negativisme wegdrukken, om te voorkomen dat ik alleen maar met doodgaan bezig bent. Want dat helpt je heus niet''.




Hatemails

Stekelenburg, die de laatste week zijn handen vol had aan de beslommeringen rond de moord op de 18-jarige Bart Raaijmakers, blijkt naar aanleiding daarvan een aantal hatemails gekregen te hebben.

In één van de e-mails zegt de afzender dat hij hoopt dat Stekelenburgs ziekte Tilburg verlost van een 'gevaarlijk links persoon'. Ook zegt hij dat Stekelenburg van Tilburg een 'multicul ghetto' en een 'moordstad' heeft gemaakt.

Een aantal afzenders van de e-mails is bekend. Volgens een woordvoerder wordt er geen actie ondernomen tegen de verzenders.

Afgelopen donderdag kondigde Stekelenburg aan keihard op te treden tegen criminele Antilliaanse jongeren, die de sfeer in Tilburg grondig verzieken.

Terreur van dierenactivisten laait weer op

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad blijkt dat dierenactivisten sinds vorig jaar september weer volop terreur uitoefenen in Nederland. Na de moord op Pim Fortuyn, door milieu-activist Volkert van der Graaf, hielden de dieren- en milieu-activisten zich tijdelijk gedeisd, maar daar is nu geen sprake meer van.

Eind vorige maand nog, zetten activisten een grote kippenslachterij bij Breukelen in lichterlaaie. Daarbij werd voor enkele tientallen miljoenen schade aangericht. Het bedrijf ligt voor acht maanden plat.

In de politiek ontstaat steeds meer ergernis over het uitblijven van arrestaties. CDA-kamerlid Mosterd vindt dat justitie snel aan het werk moet. Eerder dit jaar waren CDA, VVD en LPF al geërgerd over het feit dat het Escape-team, speciaal opgericht om dierenactivisten de voet dwars te zetten, was ontbonden wegens te weinig resultaten.

De familie van wijlen Pim Fortuyn laat op dit moment zelf onderzoek uitvoeren naar de kringen van dierenactivisten. CDA'er Mosterd noemt het ''een blamage'' dat de overheid dat zelf niet doet. LPF-Kamerlid Wien van den Brink juicht het particulier onderzoek toe. Volgens de varkenshouder zullen er dan eindelijk successen worden geboekt.

Onderzoek naar nieuwe kankerbehandeling

Onanymous had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het actualiteitenprogramma Netwerk werd gisteren een nieuwe behandelingsmethode van kanker, die nog in een sterk experimentele fase is, aan de kijkers getoond. Het team van Netwerk volgt de wetenschappers van het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam, één van de tien plaatsen op de wereld waar geëxperimenteerd wordt met deze nieuwe behandelingsmethode, al geruim een jaar en bracht voor het eerst beelden hiervan naar buiten.

De nieuwe behandelingsmethode is gebaseerd op het zenden van radiogeluidsgolven het lichaam in. Deze radiogolven doden vervolgens de kankercellen door middel van hittestraling, dus zonder zowel aanwezigheid als ingrijpen van een chirurg.

De patiënt wordt dus geopereerd, zonder opengesneden te worden. Dat deze methode een wereldrevolutie in de genezing van ziekten als kanker zou kunnen gaan betekenen, spreekt voor zich. Moeilijk bereikbare plekken, zoals in de hersenen of middenin het lichaam, kunnen veel makkelijker worden bereikt en dus zou de diagnose ongeneesbare kanker veel minder snel gesteld hoeven worden.

Veel reden tot gejuich is er echter nog niet. Het onderzoek naar deze nieuwe behandelingswijze bevindt zich nog in een sterk experimentele fase: er is nog weinig bekend over de pijn die optreedt tijdens de behandeling en ook blijkt dat omliggende organen opgewarmd worden tijdens de behandeling die wellicht ook tot schade zou kunnen leiden.

Via de website van Netwerk is meer uitgebreide informatie te vinden.

Patrick Kluivert komt Amerika niet in

vleermuis, Proxy, Bregalad en ikke hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Barcelona-speler Patrick Kluivert is de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd. Vanwege zijn veroordeling in Nederland in mei 1996, voor het veroorzaken van een ongeluk met dodelijke afloop, had hij een speciaal visum moeten aanvragen. Op zijn gewone paspoort kan hij geen toegang tot de VS krijgen. Sinds de aanslagen op 11 september 2001 zijn de toelatingsregels in Amerika namelijk aanzienlijk verscherpt.

Barcelona is in Amerika voor een oefentrip. Die moet de club nu zonder de spits afwerken. Na een twee uur durend verhoor kon Kluivert via Frankfurt weer terug naar Barcelona vliegen.

Vreemde warmtebronnen op Mars ontdekt

Warmtegevoelige sensoren aan boord van de Mars Odyssey hebben merkwaardige warmtebronnen op Mars gedetecteerd. Nick Hoffman van de Universiteit van Melbourne vond de "thermal anomalies" bij het bestuderen van infrarood beelden gemaakt door de THEMIS sensoren. De gebieden zijn 20 en 40 graden warmer dan de omgeving, zowel overdag als 's nachts.

Hoffman denkt dat de warmte misschien veroorzaakt wordt door geothermische activiteit, waardoor er waterdamp ontsnapt. Als dit zo is, kan dit overeenkomen met de ijszuilen die op de Mount Erebus, een actieve vulkaan op Antarctica gevonden zijn. De omstandigheden rond deze vulkaan zijn vergelijkbaar met die van Mars.

De Mount Erebus torens zijn 10 meter hoge schoorstenen van ijs, en komen nergens anders ter wereld voor. Ze worden veroozaakt wanneer de stoom van vulkanische gaten door de kou onmiddellijk bevriest. Het is zeer goed mogelijk dat deze ijszuilen op Mars leven bevatten. Het is bekend dat microben in zeer barre omstandigheden kunnen overleven. Tevens biedt het ijs bescherming tegen ultraviolette straling.

De mysterieuze warme punten kunnen pas in 2004 visueel onderzocht worden, omdat er momenteel stofwolken boven het Hella Basin, een inslagkrater, hangen. Er wordt verwacht dat de stofwolken dan weggetrokken zijn, zodat de Mars Global Surveyor hoge resolutie foto's van de merkwaardige warmteplekken kan maken.

Wilson volgend jaar onzeker

Ferrari412T2 wist ons vandaag het volgende te melden:

Justin Wilson heeft met zijn overstap naar Jaguar een groot risico genomen. Hij heeft geen zekerheid voor het volgend seizoen, en krijgt van zijn nieuwe team slechts drie races om zich te bewijzen. Na de Grand Prix van Italië zal over 2004 gesproken worden.

Antonio Pizzonia heeft maar elf races de tijd gehad om zich te bewijzen. Wilson mag dus in drie races laten zien dat hij het beter kan. "We hebben geen hooggespannen verwachtingen over Justin", verklaarde teambaas Tony Purnell. "In de eerste race moet hij wennen aan het team. Ik zie het zo dat Hockenheim zijn wintertest is. Hongarije wordt zijn Australië. Het gaat te ver om te verwachten dat hij in zijn eerste race al presteert, maar hij deed het goed bij Minardi."

"We moeten voor het einde van het seizoen een beslissing nemen", legt Purnell uit. "Het is een lastig verhaal, maar zo gaat het in Formule 1. Het is nooit simpel." "Drie races is niet veel, maar het is beter dan niets", zei Wilson gisteren na zijn kennismaking met de pers. "Ik denk daar helemaal niet over na. Ik ga gewoon verder met mijn werk en ga gewoon mijn uiterste best doen."

Overigens ontvangt Wilson geen salaris van Jaguar. Wel krijgt hij een bonus per gescoord punt. Om wat voor bedrag het gaat wordt niet gezegd. Eerdere geruchten dat het om 25.000 pond zou gaan worden ontkent. "Dit gaat niet over geld", aldus de Brit. "Dit is gewoon een kans om mezelf te bewijzen. Ik durf nog niet te zeggen hoeveel punten ik zal scoren, maar het zou geweldig zijn als ik er enkele zou kunnen pakken", vertelt Wilson. De 24-jarige Brit is één van de drie coureurs die dit jaar nog zonder WK-punten zit. De andere twee zijn Pizzonia en Verstappen.

"Mijn doel voor de eerste race in Duitsland is een redelijke prestatie neerzetten", probeerde Wilson te vertellen dat er niet teveel van hem verwacht moet worden. "Daarna zien we wel weer verder. Mark is een heel goede coureur. Ik verwacht niet dat ik hem in de eerste race kan verslaan. Ik wil er gewoon voor zorgen dat ik gunstig bij hem afsteek."

Teckel-etende vis dood

Unreality had ons via de newssubmit het volgende te melden:

meerval Een anderhalve meter grote meerval die jarenlang een meer in Duitsland onveilig maakte, is dood. Het dier stond bekend als Kuno the Killer. In 2001 verslond hij een teckelpuppy.

Een woordvoerder van de stad Münchengladbach liet gisteren weten dat een tuinman de overblijfselen van de roofvis deze week had gevonden. Het dier woog maar liefst 35 kilo.

In 2001 werd de vis beroemd doordat hij uit het meer sprong en een teckelpuppy in één keer weghapte. Het bestuur heeft al diverse malen geprobeerd Kuno te vangen, maar dit is nooit gelukt.

Hoogstwaarschijnlijk zijn de hoge temperaturen en het lage waterpeil in het meer Kuno te veel geworden. Het karkas van de beruchte vis wordt mogelijk opgezet en tentoongesteld in het Bremer Museum.

Dodelijke spin nu ook in Europa

earendil en ROLLENDE_BABBA hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

roodrugspin De Australische roodrugspin is nu ook buiten haar landsgrenzen te vinden. Zo zijn enkele exemplaren van de dodelijke spin al in België aangetroffen. Men vreest nu voor een internationale plaag.

De spin komt oorspronkelijk alleen voor in Australië, maar is via olietransporten overgekomen naar Japan. Tegen de verwachtingen in bleken de beestjes prima tegen de kou te kunnen. Spinnenexpert Robert Raven van het Queensland Museum in Australië denkt dat de spinnen een eigenschap hebben ontwikkeld, waardoor ze in de kou kunnen overleven.

De spin werd voor het eerst in 1995 in Japan ontdekt. Later ontdekte men ze op de vrachtwagen, een vervoermiddel waar spinnen wel meer gebruik van maken. Bestrijding bleek niet gemakkelijk te zijn. De diertjes zijn voor bijna alle bestrijdingsmiddelen immuun en zelfs wanneer de spinnen werden gedood, bleken hun eitjes nog vruchtbaar te zijn. Eén spin kan al voor een paar honderd nakomelingen zorgen. Ze leggen hun eitjes ook op schepen en vrachtwagens.

Wetenschappers hebben de concentratie van de spinnen op het treinstation in de Japanse stad Osaka onderzocht. Die bleek daar even hoog te zijn als in de Australische dorpjes in de zomer. "Als de spinnen in Osaka overleven, kunnen ze het overal. De sterksten overwinnen, dat is duidelijk", aldus de spinnenkenner. Tevens lijken de beestjes het stadsleven op te zoeken. De dieren zijn waarschijnlijk via scheepstransport ook in Europa beland, meent Raven.

De roodrugspin is familie van de zwarte weduwe. Het dier is vier tot tien millimeter groot en heeft een rood streepje over het achterlijfje lopen. Vooral het vrouwtje wordt verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke beten. Per jaar worden er ongeveer 200 mensen gebeten. Sinds de jaren vijftig is er een tegengif beschikbaar.

Bijval detailhandel voor Blokker

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) stelt zich volledig op achter het pleidooi dat Jaap Blokker in het jaarverslag van zijn ondernemeing doet. Volgens de RND moeten illegalen en Oost-Europese bendes hard worden aangepakt. Ook is stevig optreden tegen drugsgebruikers een absolute noodzaak.

De RND komt in een reactie op het jaarverslag van Blokker met een aantal maatregelen die de overheid zou moeten nemen om het geweld in te dammen. Zo zou een winkeldief die twee keer in herhaling valt, zich ten minste twee jaar niet meer in winkels mogen vertonen. Ook pleit de RND voor de invoering van een zwarte lijst met namen en pasfoto's van lieden die meerdere malen spullen stelen.

De RND vertegenwoordigt zo'n 12.000 winkelvestigingen met 230.000 werknemers. Zij zijn goed voor een omzet van 23 miljard euro per jaar.

'Babyboomers inclusief Fortuyn verraders'

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gerrit Komrij, de Dichter des Vaderlands, heeft ongekend fel uitgehaald naar de babyboomgeneratie (de generatie die vlak na de Tweede Wereldoorlog is geboren). Volgens Komrij bestaat die generatie grotendeels uit verraders.

Komrij zei tijdens een toespraak ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van het kunstenaarsdorp Ruigoord bij Amsterdam: ''Het aangezicht van Nederland is er niet beter op gemaakt. Ik maak deel uit van een generatie, die, voor het eerst in eeuwen, de wereld lelijker achterlaat dan ze haar heeft aangetroffen. Niets van allure, niets van stijl, niets van een groot gebaar bracht ze tot stand".

Volgens Komrij waren de generatiegenoten destijds, eind jaren zestig, druk bezig met vooral niets. "Met een hamer en een paar schroeven zouden we zó het paradijs in elkaar zetten. Nog een oorlogje wegwerken, een paar massamoordenaars en een oude politiecommissaris opdoeken en het was gepiept. Maar we hebben er weinig van terecht gebracht''.

Komrij noemde één babyboomer in het bijzonder: Pim Fortuyn. In de ogen van Komrij, is juist Fortuyn, ooit als communist begonnen, de "voorbeeldige verrader" van 1968.

Al-Sahhaf mogelijk betrokken bij moord

Mogelijke moordenaar SahhafMohammed Saeed al-Sahhaf, de voormalig Irakese minister van Informatie, zou mogelijk betrokken zijn geweest bij de onopgeloste moord op een gevluchte Iraakse agent in de Zweedse hoofdstad Stockholm in de jaren 80. De politie werd maandag getipt over de mogelijke betrokkenheid van al-Sahhaf bij de moord, maar geeft geen prioriteit aan de zaak. De tip kwam van een journalist.


Al-Sahhaf werd vlak na de moord ambassadeur voor Irak in Zweden. De vermoorde agent, Majid Husain, vroeg in dezelfde tijd asiel aan in Zweden en zou van plan zijn geweest om alles te vertellen over de veiligheidsdiensten van Saddam en zijn geheime agenten in Europa.

Majid Husain verdween in januari 1985. Zijn lichaam werd twee maanden later in 50 stukken in twee koffers teruggevonden op een kerkhof buiten Stockholm.

Meer verkochte games door nieuwe consoles

Vorig jaar is de markt voor entertainmentsoftware in Nederland gegroeid met 28 procent naar 160 miljoen euro. Het aantal verkochte videogames, edutainmenttitels en naslagwerken is gestegen met 10 procent naar 6,5 miljoen stuks.

Deze groei is te danken aan de consoles die in de jaren daarvoor het daglicht zagen: de Playstation 2, Xbox, GameCube en Gameboy Advance. De populairste console is de Playstation 2; ten opzichte van 2001 steeg het aantal verkochte games voor deze console met 364 procent naar 731.000 stuks. In euro's was er een stijging van 275 procent naar 38,2 miljoen. Ook de Gameboy Advance deed het goed met een groei van 161 procent in aantallen games en een omzetgroei van 151 procent.

Het aantal verkochte entertainmenttitels op CD-ROM steeg met 1 procent naar 4,7 miljoen stuks. Dit werd echter alleen verzoorzaakt door dalende verkoopprijzen; in geld was er dan ook sprake van een daling van 4 procent naar 77,4 miljoen euro.

De best verkochte spellen waren Grand Theft Auto 3 en Grand Theft Auto: Vice City op de Playstation 2 en Medal of Honor: Allied Assault op de PC. Met een marktaandeel van 44 procent zijn speelgoedwinkels het belangrijkste verkoopkanaal voor entertainmentsoftware.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.