Proces tegen verdachten Bali begonnen

Maandag is het proces begonnen tegen de eerste verdachte van de aanslag op een nachtclub op Bali, op 12 oktober vorig jaar. De rechtzaak wordt gezien als een test van de Indonesische wil om radicale Islamitische groeperingen hard aan te pakken.

Amrozi bin Nurhasyim kwam in een stoet politieauto's bij het gerechtsgebouw aan. Toen hij de rechtzaal binnenkwam zei hij niets. De 40-jarige man wordt ervan verdacht het busje en de materialen die gebruikt zijn bij de aanslagen te hebben gekocht. Door de bommen lieten 202 mensen het leven. De meeste daarvan waren buitenlanders.

Amrozi and 32 andere verdachten kunnen de doodstraf krijgen als ze worden veroordeeld onder de nieuwe anti-tereurwetten die het land na de aanslagen, de grootste na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, heeft ingevoerd.

De mannen worden ervan verdacht voor de regionale Islamitische groep Jemaah Islamiyah te werken. Deze groepering wordt gelinkt aan het terroristische netwerk al-Qaida. De groep wordt ook gezien als de dader van aanslagen op de ambassades van de VS en Australië in Singapore en andere terroristische acties in de Filipijnen en andere delen van de regio.