Indonesië pakt radicale moslimleider op

In Indonesië is vanochtend de moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir, die volgens de Verenigde Staten en Australië achter de aanslag op Bali zit, aangehouden. Bashir wordt gezien als leider van de radicale moslimgroep Jemaah Islamiyah die streeft om van Indonesië, Maleisië en Singapore een islamitische staat te maken. De groep zou banden ondehouden met het terroristennetwerk van al-Qaeda.

Bashir (64) werd aangehouden in het ziekenhuis van de Javaanse stad Solo, waar hij vrijdag was opgenomen omdat hij tijdens een persconferentie ziek werd en flauw viel. Velen geloven niet dat Bashir ziek is. Zij denken dat hij zich heeft laten opnemen om te ontkomen aan het verhoor.

De Indonesische politie wil hem ondervragen over zijn mogelijke betrokkenheid bij een bomaanslag in 2000. Bashir zelf ontkent dat Jemaah Islamiyah bestaat. Hij zegt dat Westerse landen de islam in diskrediet willen brengen door hem in verband te brengen met terrorisme. Wel geeft Bashir onomwonden toe een aanhanger van Osama bin Laden te zijn.