Balkenende: 'Duidelijkheid en daadkracht'

'Duidelijkheid en daadkracht.' Dat is het motto van de nieuwe regering, zo bleek uit de regeringsverklaring die het nieuwe kabinet van de kersverse premier Balkenende vandaag uitsprak. Het vertrouwen in de overheid is geschokt, omdat die geen antwoord lijkt te weten of durft te geven op problemen als toenemend geweld, of op de moeizame inburgering van vreemdelingen in onze samenleving, zo stelde Balkenende vrijdag in de Tweede Kamer. Volgens de nieuwe minister president willen de kiezers dat de problemen die zij ervaren ook door de politiek onder ogen worden gezien en serieus genomen.

De overheid wil snijden in de regelgeving in het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven en de ruimtelijke ordening. Maar de regering wil ook kerntaken op het gebied van veiligheid waarmaken, het gedogen tegengaan en de integratie bevorderen, volgens de 'Rotterdamse aanpak'. Geen woorden maar daden, aldus Balkenende.

Applaus
Demonstranten en sympathisanten van de ontwikkelingsorganisatie Novib, maakten het Balkenende vanaf de publieke tribune moeilijk. 'Hoe groot is jouw wereld', stond op een spandoek. De betogers, die bang zijn dat de ontwikkelingssamenwerking naar de achtergrond verdwijnt omdat in het nieuwe kabinet de minister voor Ontwikkelingssamenwerking vervangen wordt door een staatsecretaris, hielden een 'stil' protest. Tot grote irritatie van Kamervoorzitter Weisglas echter, vielen de GroenLinks-Kamerleden de demonstranten bij met applaus.

Balkenende gepikeerd
Balkenende reageerde gepikeerd en verzuchtte "Het zal toch niet waar zijn..." Hij kondigde aan dat hij bij elke onderbreking weer geheel opnieuw zou beginnen met de regeringsverklaring. Dit bleek echter niet nodig. De actievoerders gaven direct gehoor aan het verzoek om het spandoek weg te stoppen en vertrokken.

Het kabinet neemt tot Prinsjesdag de tijd om concrete doelstellingen te formuleren met betrekking tot het verkorten van wachtlijsten, verbetering van de veiligheid en terugdringing van regels en bureaucratie.

Met dank aan FoXje, Disorder, Riffmaster en Yossarian voor hun bijdragen.