Jeugdraad: Stemrecht voor 16 en 17 jarigen

Life-is-party had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nationale Jeugdraad wil jongeren van 16 en 17 laten beslissen of de stemgerechtigde leeftijd omlaag moet van 18 naar 16 jaar. De politiek zou daartoe een referendum moeten instellen. De Nationale Jeugdraad meent dat een verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd een goede manier is om jongeren meer bij de politiek te betrekken.

Het voorstel voor het referendum wordt vandaag voorgelegd aan de lijsttrekkers en nummers twee van de politieke partijen tijdens het Verkiezings-Jeugddebat in Utrecht.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de jongeren van 16 en 17 jaar zelf niet staan te springen om te mogen stemmen. Ze hebben weinig interesse in de Haagse politiek. Uitbreiding van het stemrecht zou volgens hen gepaard moeten gaan met een betere politieke vorming in het vak Maatschappijleer.

Toch heeft de Nationale Jeugdraad door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen. Uit dat onderzoek blijkt dat er geen enkele reden bestaat om die leeftijd niet te verlagen. De politiek moet jongeren serieus nemen en ze zelf laten beslissen of ze vanaf hun zestiende willen stemmen, meent de Jeugdraad.