Pro-Palestina demonstraties in Europa rustig verlopen

De pro-Palestina demonstraties die in verscheidene Europese steden gisteren tienduizenden mensen de straat op deden gaan, zijn in tegenstelling tot in Amsterdam zonder incidenten verlopen.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië liepen tussen de 10.000 en 15.000 mensen mee in een vreedzame betoging in Londen. De protestmars begon in Hyde Park en voerde naar Trafalgar Square. Verscheidene betogers staken Israëlische en Amerikaanse vlaggen in brand op Trafalgar Square. Een woordvoerder van Scotland Yard zei zaterdagavond tegen de Britse omroep BBC dat de politie geen arrestaties heeft verricht.

Duitsland

In Duitsland gingen ongeveer 30.000 mensen de straat op. In Berlijn verzamelden zich 11.000 mensen op de Alexanderplatz. Tijdens een wandeling door de stad bekogelden betogers de Britse ambassade. Verder waren er betogingen in onder meer Frankfurt en Düsseldorf.

Frankrijk

In Frankrijk gingen pro-Palestijnse actievoerders de straat op in onder meer Rennes, Saint-Etienne en Bordeaux. Een van de grootste betogingen was in de Corsicaanse stad Ajaccio. Ongeveer 2.000 mensen riepen er op tot vrede in het Midden-Oosten.

Turkije

In Istanbul, de grootste stad van Turkije, sprak voorman Recai Kutan van de Islamitische Partij de duizenden demonstranten toe. Hij zei dat hij ,,niets had tegen het joodse volk'', maar wel tegen het Israëlische leiderschap en dan vooral tegen premier Sharon.

Amsterdam

In de hoofdstad van Nederland liepen volgens de organisatie ongeveer 30.000 mensen mee, die uit het hele land kwamen. Mensen droegen spandoeken met teksten als 'Bush en Sharon grootste terroristen'. De politie en de ordedienst namen doeken en pamfletten met racistische teksten in beslag. Het platform 'Stop de oorlog tegen de Palestijnen' had de landelijke demonstratie georganiseerd. Het wil dat het Israëlische leger zich terugtrekt uit de Gazastrook en de Westoever.

Goed verlopen

Een groot aantal organisaties en individuen van verschillende origine steunde de demonstratie. W. Lankamp, voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee, vindt dat de demonstratie goed is verlopen. ,,De mensen die meeliepen zijn kwaad en betrokken, maar bleven rustig. Ik ben wel kwaad op die jochies die onze manifestatie aangrepen om hun agressie te uiten.'' Dat vond ook een echtpaar uit Apeldoorn en een in Amsterdam woonachtige man met de Egyptische nationaliteit. ,,Het verliep zeer vreedzaam. Het is jammer dat het dan zo moet eindigen''.

Volgens een woordvoerster van de politie waren de relschoppers voornamelijk Marokkaanse jongeren uit Amsterdam-West en -Oost.

Arrestatie relschopper Amsterdam


Hitler-Sharon vergelijking in A'dam


Relschoppers